A les comarques gironines es diagnostiquen cada any més d'un centenar de casos de càncer , la majoria en homes. Segons les dades del Registre del Càncer de Girona de l'Institut Català d'Oncologia (ICO), l'any 2016 es va detectar càncer oral -de llavi, de la cavitat oral o la faringe- a 83 homes i 33 dones i aquesta malaltia va causar la mort 40 gironins, el 75% dels quals eren homes.

Tenint en compte que la supervivència a la malaltia pot variar del 20 al 90% segons la localització del tumor i l'estadi en què es detecti, és clau que el càncer oral es diagnostiqui com més aviat millor per tenir un bon pronòstic. La visita periòdica al dentista per revisar la salut bucodental és un factor determinant, ja que el 90% dels casos de càncer bucal i orofaringe són fàcilment identificables amb una inspecció, recorden des del Departament de Salut, que assenyalen que la sospita del diagnòstic ha de ser confirmada després amb una biòpsia.

El càncer de boca representa entre el 3 i el 5% de tots els càncers diagnosticats o, d'una manera més àmplia, el càncer de cap i coll és un dels que tenen una prevalença més elevada i una de les deu causes més comunes de mort al món. Segons les dades del Registre del Càncer de Girona, la supervivència als cinc anys del diagnòstic és del 48,3% en els homes i del 59,7% en les dones.

La població masculina té més risc de patir càncer oral que les dones i les localitzacions més freqüents del càncer oral en la població europea són la llengua, el terra de la boca, el llavi inferior, la geniva, l'interior de la galta, el paladar i el vel del paladar (la campaneta). Entre un 5% i un 20% dels càncers orals es presenten en diferents localitzacions alhora, o en diferents moments.

Entre els principals factors de risc per desenvolupar un càncer oral hi ha el consum de tabac i d'alcohol. El càncer bucal és, aproximadament, quatre vegades més prevalent entre els fumadors que entre els qui no han fumat mai i les persones fumadores, si a més a més són bevedores (amb un consum d'alcohol superior als 45 g per dia), tenen un risc més alt, entre sis i quinze vegades, de patir càncer de cap i coll que les persones abstèmies.

Per conscienciar la ciutadania dels factors de risc de la malaltia i de com prevenir-la i posar en relleu la importància de visitar la consulta d'odontologia, els centres de salut gironins engegen una campanya amb el lema «Treu la llengua al càncer» i l'etiqueta #StopCàncer.

Revisions als CAP i al Trueta

Els professionals de l'atenció primària repartiran tríptics a la ciutadania on s'informa sobre què pot fer per evitar el càncer oral, com poden fer-se una bona autoexploració i on se'ls recorda la importància d'anar al dentista si detecten qualsevol anomalia. També s'inicia una campanya, a través de les xarxes socials i de les pantalles informatives dels centres, que s'allargarà fins a l'agost.

El moment culminant de la campanya serà el 12 de juny, coincidint amb el Dia Europeu contra el Càncer Oral, quan els odontòlegs dels centres d'atenció primària de les comarques gironines faran revisions sense que calgui sol·licitar cita prèvia. Aquesta acció també es realitzarà a hospital Josep Trueta de Girona per part del Servei de Cirurgia Maxil·lofacial i Oral.

D'aquesta manera, totes les persones que vulguin fer-se una revisió del seu estat de salut bucodental poden acostar-se al seu CAP el proper dia 12. Cal que ho tinguin present, sobretot, aquelles persones que tinguin taques blanques, vermelles o fosques a la boca, úlceres o ferides de més de quinze dies de durada.

La campanya ha estat organitzada per l'Agència de Salut Pública de Catalunya, el CatSalut a Girona i l'Institut Català de la Salut i ha comptat amb el patrocini de la Societat Catalana de Cirurgia Maxil·lofacial, el Col·legi d'Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya/Girona i el Col·legi de Metges de Girona. També hi col·laboren les entitats proveïdores de salut, el Col·legi de Farmacèutics, l'Associació Espanyola contra el Càncer i l'Oncolliga.