La presó figuerenca del Puig de les Basses és un dels cinc centres catalans (dels trezte existents) que incorpora dones, tot i que aquestes només representen el 7 % de la població reclusa. En canvi, les internes requereixen un tractament que s'adapti a les seves necessitats i és per això que el Departament de Justícia, a partir de l'experiència de diversos centres penitenciaris, ha creat el primer programa de tractament amb visió de gènere que s'aplicarà a totes les presons catalanes amb dones.

L'objectiu d'aquesta iniciativa és l'apoderament de les dones recluses i la seva preparació per al retorn a la vida en llibertat. Els educadors, psicòlegs, treballadors socials i juristes de cada centre ofereixen aquest tractament en funció de la trajectòria de les internes i la seva situació social i familiar. Tot el tractament es desenvolupa en grups molt reduïts. Es tracta de proporcionar eines per a la maternitat, per potenciar l'autoestima i per a una conducta sexual i sanitària responsable.

El perfil de les internes en un centre penitenciari de la Generalitat és el d'una dona de 38 anys, condemnada a una pena de cinc anys per robatori (39 %) o tràfic de drogues (32 %). En sis de cada deu casos, han estat víctimes de violència de gènere i pateixen algun problema de salut mental. Les internes també dupliquen els casos de manca de recursos econòmics respecte dels homes i tenen menys xarxa familiar.