La taxa de congestió referent als assumptes socials i penals a la província de Girona és la més alta de tot Catalunya, per sobre de Barcelona, Tarragona i Lleida. Així ho indiquen les dades publicades ahir pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ), on es pot veure que les taxes gironines (de 2,12 pel que fa als assumptes penals i 3,98 pels socials per cada 1.000 habitants) s'enfilen fins i tot per sobre de les mitjanes espanyoles.

Pel que fa a la resta de tipologies -la civil i la contenciosa- els valors no destaquen per sobre de la resta i agafant la taxa de congestió total, Girona se situa en segon lloc amb una xifra de 2,64, per darrere de Barcelona, que encapçala el rànquing amb un 2,71.

Una bona taxa de resolució

Quan es fa referència a la taxa de resolució, es posa en relació el volum dels assumptes ingressats amb la capacitat evolutiva durant un període de temps determinat (en aquest cas el primer trimestre del 2018). Si es posa sobre la taula la situació de Girona, la taxa de resolució mostra que se solucionen més casos dels que entren. A la província aquesta taxa se situa en un 1 i com major sigui, millor serà la situació de l'òrgan, territori o jurisdicció en qüestió. En el cas d'aquesta variant, els assumptes que tenen uns resultats més bons són aquells referits al tema contenciós, seguit del penal, social i civil en darrera posició.

La tendència pel que fa a l'entrada de casos registrats per jurisdiccions continua la dinàmica que va deixar el passat 2017, així doncs els assumptes més nombrosos durant el 2018 han estat els penals, seguits dels civils, els socials i els contenciosos en darrera posició.

Balanç d'Espanya

El nombre d'assumptes ingressats als jutjats i tribunals espanyols en el primer trimestre de l'any va ser d'1.505.681, cosa que representa un increment del 0,2% respecte al mateix període de 2017. Entre els passats 1 de gener i 31 de març, es van resoldre 1.472.649 de casos, i van quedar en tràmit al final del trimestre un total de 2.420.110 d'assumptes, un 10,4% més que en la mateixa data de l'any passat.

L'entrada de casos va experimentar un increment tant en la jurisdicció civil com en la contenciosa, mentre que va baixar un 7,6 per cent en la penal i un 5,5 per cent en la social.