L'Ajuntament d'Olot multarà amb 180.000 euros el propietari de la Ajuntament d'Olotcasa esfondrada el diumenge dia 8 de juny, a la plaça Campdenmàs, al barri vell.

Ahir al matí, l'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas, va anunciar que l'Ajuntament ha iniciat dos expedients contra la propietat de la casa número 16 del carrer Alt del Tura, a la plaça Capdenmàs, i coneguda com a can Pollastre. Una de les tramitacions és per una falta molt greu de col·lapse de l'edifici i l'altra, per haver incomplert les dues ordres d'avís que des del 2016 se li havien fet arribar per mal estat de la finca.

La Llei d'Habitatge estableix sancions d'entre 90.000 fins a 250.000 euros per una falta molt greu i des de l'Ajuntament han aprovat un decret amb la quantitat mínima pels dos expedients sancionadors.

L'alcalde va fer l'anunci en companyia de Ramon Prat, cap de l'Àrea d'Infraestructures i Urbanisme de l'Ajuntament d'Olot; Míriam Paredes, responsable de l'Oficina d'Habitatge; Josep Coromina, lletrat d'Urbanisme; i Carme Yeste, arquitecta municipal.

Visiblement indignat, l'alcalde va afirmar que la responsabilitat de l'esfondrament és només del propietari per no haver fet el que calia per mantenir l'edifici en condicions i que totes les despeses de l'actuació i els danys els haurà d'assumir ell. A més, Corominas va anunciar que a el consistori actuarà de forma subsidiàrii que tots els costos de reparació i danys aniran a càrrec del mateix propietari perquè entenen que la responsabilitat és exclusivament seva per no haver fet el que tocava.

El consistori no ha donat detalls sobre la propietat de la finca però sí que ha explicat que des de fa dos anys que estan reclamant que actuï i que fins ara no hi ha hagut cap reacció. De fet, ahir no va comparèixer a la reunió que l'Ajuntament tenia previst fer per abordar la situació. Respecte a les causes de l'esfondrament, l'alcalde va assenyalar que tot apunta que és conseqüència de la mala conservació de l'edifici i de l'episodi de pluges de les últimes setmanes, que haurien xopat els sostres del segon i tercer pis fins a fer-los caure.

De moment, però, sembla que les estructures laterals i façanes han resistit a falta de tenir l'informe tècnic que creuen que estarà enllestit en una setmana. Un cop els tècnics hagin acabat la feina de diagnosi, es decidirà si l'edifici es pot rehabilitar o si finalment caldrà enderrocar-lo i construir-hi un edifici nou.

En referència a les nou persones desallotjades dels edificis del costat, l'alcalde va explicar que no podran tornar a casa fins que hi hagi un certificat de sòlides que garanteixi que no hi ha cap risc. Set dels afectats s'allotgen en una pensió i els dos restants, a casa de familiars. Aquestes despeses també es reclamaran al propietari.

Corominas va voler transmetre la seva indignació i la voluntat de severitat a la resta de propietaris d'edificis en males condicions. Va dir: «A aquell que li caigui un edifici sentirà tot el pes de l'Ajuntament».

L'alcalde va recordar que l'Ajuntament ha enviat 234 requeriments de rehabilitació a propietaris del barri vell, 195 des quals han estat atesos amb actuacions de millora en immobles. Això no obstant, també han hagut de decretar 7 ordres d'execució.