Pili Turon, Sant Feliu de Guíxols

La fundació privada que gestionarà el centre d´art Col·lecció Catalana Carmen Thyssen-Bornemisza ja té els estatuts aprovats per l´Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, fet que suposa un pas endavant en el procés per crear el llargament anunciat museu. Ara bé, el govern de CiU no va aconseguir el suport de cap grup de l´oposició, que van optar per abstenir-se.

El Centre d´art Col·lecció Catalana Carmen Thyssen-Bornemisza exhibirà la col·lecció de pintura catalana de la baronessa i acollirà exposicions temporals, a més d´organitzar activitats relacionades amb la creació artística i la promoció cultural. D´acord amb la moció aprovada dijous, l´Ajuntament de Sant Feliu aportarà els 30.000 euros inicials necessaris per posar en marxa la fundació. El president del Patronat serà l´alcalde, Miquel Lobato, i Carmen Cervera n´assumirà una vicepresidència vitalícia; també comptarà amb set vocals, un designat pel ple, un altre per l´alcalde, dos per la baronessa i tres en representació de la Generalitat -de Cultura, Presidència i la delegació del Govern a Girona-. El Patronat podrà designar sis vocals més perquè s´hi incorporin entitats públiques i privades o persones d´especial rellevància cultural. Dijous, el ple va aprovar un acord diferent al presentat en una comissió informativa dimarts, ja que el Departament de Cultura va demanar incorporar canvis. L´oposició va criticar la rapidesa amb què s´han afegit aquestes esmenes als estatuts.

La Generalitat no és a l´acta fundacional, un fet criticat pels grups a l´oposició perquè van considerar que la seva presència garantiria la implicació d´aquesta administració en el projecte. En opinió d´ICV, i encara que fos de manera simbòlica, també hi hauria de ser la Diputació i l´Estat -que hi aportarà diners. El regidor d´ERC, Jordi Vilà, va demanar un altre estudi sobre els estatuts i que es convoqui una comissió per informar sobre el projecte museístic i les gestions realitzades amb la Generalitat.

Tots per Sant Feliu es va acabar abstenint de la votació tot i haver anunciat el seu suport inicial perquè no li van satisfer les explicacions de l´alcalde. Finalment, el portaveu del PSC, Pere Albó, va considerar que «el més prudent» era abstenir-se perquè el tràmit es troba en un procés inicial i, pel que fa al retard, va opinar que cal repartir «culpes» entre totes les administracions.

Precisament, sobre aquest retard l´alcalde va recordar que l´Ajuntament ha hagut de parlar amb tres consellers de Cultura diferents i va remarcar que el Govern català hi ha fet revisions fins a l´últim moment -l´última la setmana passada. Pel que fa a l´aportació municipal, Lobato va remarcar que la baronessa hi posa l´obra -unes 360 peces-, amb «un valor molt superior» als 30.000 euros del Consistori. Lobato va justificar l´absència de la Generalitat remetent-se a les explicacions del conseller de Cultura, qui va dir que des del punt de vista administratiu és millor que el Govern autonòmic no sigui cofundador, tot i que després s´incorporarà com a patró.

D´altra banda, i a preguntes del regidor republicà, l´alcalde va afirmar que la Fundació del Thyssen encaixarà «perfectament», tant pel seu interès cultural com social, en el concurs de subvencions que la Generalitat convocarà amb els béns de l´herència Anlló.