Les corporacions locals que sorgeixin de les eleccions d´avui es constituiran el pròxim 16 de juny, vint dies després de les votacions, mentre que els parlaments autonòmics d´aquells territoris que ara també tenen comicis ho faran al llarg del mes de juny i obriran els terminis per elegir els nous presidents ja el juliol.

En el cas dels ajuntaments, és la llei de règim electoral general la que obliga a constituir les corporacions noves vint dies després de les votacions. El mateix ocorrerà amb les assemblees de Ceuta i Melilla, Ciutats Autònomes, que també es regeixen per aquesta norma. En aquesta primera sessió, seran elegits els nous alcaldes.

La constitució dels legislatius regionals, no obstant això, es regeix pels respectius Estatuts d'Autonomia i les pròpies lleis electorals de les Comunitats. La majoria dels parlaments es constituiran entre el 19 i el 21 de juny, encara que Extremadura i Astúries tenen com a termini màxim els quinze dies següents a les eleccions i Madrid, ja ha posat data al primer ple, el 12 de juny. Cal afegir que diversos legislatius comptaran a partir d'aquest any amb més diputats, per compensar l'increment de la població: Madrid passa de 111 a 120 escons, les Corts Valencianes, de 89 a 99, i les de Castella i Lleó, de 82 a 83.

Aquestes sessions constitutives obriran els tràmits per a l'elecció del nou president autonòmic, també regits per les seves respectives normes autonòmiques. En general, en aquest procés se succeeixen les votacions i pot concloure amb la convocatòria de noves eleccions si, transcorregut un termini de dos mesos, cap candidat obté la majoria suficient.

Pel què fa a les diputacions, deu dies després de les eleccions d´avui les Juntes Electorals Provincials iniciaran el procés de repartiment de diputats entre els partits i altres candidatures, d'acord al nombre de vots que hagin obtingut. A partir d´aquí, es podran constituir. I quant als consells insulars canaris, la llei electoral estableix que deuen constituir-se dins dels trenta dies següents a la celebració de les eleccions.

A Catalunya, a més, hi ha la representació per comarques. A partir del 9 de juliol es constituiran els consells comarcals, que també elegiran aquell dia el seu president o presidenta, mentre que la constitució del Consell General de l'Aran està prevista per al 18 de juny.

Conclosos tots aquests processos, a les entitats locals els quedarà encara un més, la renovació dels càrrecs directius de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), institució que agrupa en aquests moments a 7.007 ajuntaments, 39 diputacions (inclosa una foral), els 7 consells insulars i tres consells balears. L'actual direcció de la FEMP està presidida pel socialista Heliodoro Gallego. El seu equip seguirà en el lloc fins a la renovació dels òrgans directius.