El Bisbat de Girona ha impulsat un projecte per construir una vuitantena d´habitatges tutelats de protecció oficial destinats a lloguer per a persones grans amb característiques socioeconòmiques específiques. El pla està vehiculat a través de la Fundació Privada Bisbe Tomàs de Lorenzana. L´idea significa la conjugació dels pisos amb una planta baixa comuna destinada als serveis. D´aquesta manera, s´aconsegueix garantir l´autonomia del resident i respondre a les necessitats pròpies de l´edat, segons ha explicat el gerent del Patronat Benèfic Santa Creu de La Selva, Lluís Valls. La citada figura jurídica fa de promotora, amb enteses amb administracions públiques i entitats socials, d´habitatges protegits a preus assequibles al detectar una macança. Assumeixen una funció de suplència. El Bisbat ha encarregat el projecte, que es troba en la fase inicial, a l´arquitecte Arcadi Pla. Els habitatges, cadascun d´ells amb una superfície prevista d´una cinquantena de metres quadrats, és previst que es fagin al barri de Fontajau. En uns terrenys situats entre l´Hospital Josep Trueta i la zona de Puig d´en Roca. Els llogaters pagaran, aproximadament, uns 180 euros mensuals. Valls ha explicat que el Patronat focalitza l´atenció segons la «demanda social», que ara, entre d´altres, incideix en el lloguer -es descarta la venda justificat per l´elevat preu del sòl-, i la gent gran com a beneficiaris. En referència a la ciutat de Girona i aquest model d´habitatges que volen impulsar, el gerent ha lamentat la manca d´oferta.

El Patronat va ser constituït pel bisbe Josep Cartañà el primer de juliol de 1957 per facilitar habitatge als immigrants arribats de diferents punts de l´Estat espanyol que vivien en condicions pèssimes en zones localitzades de la ciutat de Girona. L´entitat diocesana té previst entregar enguany 109 pisos de lloguer al barri de Santa Eugènia de Girona i 45 més a Figueres. Una de les claus de la gestió del Patronat és la conjugació de la manca d´afany de lucre, l´optimització dels recursos que poden ser controlables -com ara els materials de construcció- i la reinversió a través del propi patrimoni.

Càritas

Un altre exemple del rol de l´Església catòlica en el desenvolupament de projectes d´accés a l´habitatge pels col·lectius que, per diferents motius, en queden exclosos és el recent acord entre la Fundació Foment de l´Habitatge Social i l´Ajuntament de Barcelona. Segons l´entesa, el consistori s´ha compromès a facilitar sòl per a la construcció d´un centenar de pisos de lloguer assequibles per a persones que no poden accedir als habitatges de protecció en no disposar d´ingressos econòmics estables. Càritas va impulsar aquesta fundació el 1990 amb la finalitat d´oferir vivendes a preu assequible per a col·lectius amb risc d´exclusió social: famílies monomarentals, amb fills petits a càrrec, i persones grans que tenen assignades pensions baixes.

Fundació

L´ús de la figura jurídica de la fundació remet al desenvolupament continu de la finalitat per la qual va ser creada explicitant un patrimoni que està assignat -entès com a provisió de recursos- per aconseguir-la. Una fundació no és una associació de persones. L´organització és la que obté el reconeixament jurídic.