L´Associació d´Amics del Camí de Santiago de Girona ha explicat que la Jonquera té una oportunitat històrica de convertir-se en el «Roncesvalles català» i impulsar un canvi en com el municipi és percebut. Roncesvalles, localitat navarresa, és un dels punts d´inici més importants pels pelegrins en direcció a Santiago de Compostela i està situat a la frontera amb França.

La separació són els Pirineus. Per tant, la Jonquera podria assumir aquest rol a Catalunya, situar-se en el mapa com a lloc de pas del Camí i poder «competir» amb el Centre d´Acollida Turística (CAT) de Vilajuïga, dins el pla de dinamització turística Camins Sagrats.

El primer objectiu ha de ser la senyalització completa del recorregut per poder canalitzar i assegurar la continuitat del trajecte procedent de França -fins i tot per dins la Jonquera-, i l´adequació de l´alberg a la condició de punt d´allotjament per als pelegrins. Segons els Amics del Camí de Santiago, la Jonquera presenta certes avantatges respecte Vilajuïga. La ruta implica difusió internacional de la proposta turística i és realitzable amb un pressupost gens elevat.

El president de l´entitat gironina, Jaume Oller, ha explicat que, a més de les variables històriques del pas de pelegrins pel Coll de Panissars, el municipi de la Jonquera ja disposa d´una infraestructura que els actuals pelegrins demanen. Entre d´altres, hotels, establiments de restauració i una oferta comercial i cultural per ocupar la resta de la jornada en què no es camina.

Si bé hi ha pelegrins que opten per dormir en hotels, fondes i pensions, d´altres prefereixen els albergs perquè poden participar del «sentiment de companyarisme», en què, entre d´altres temàtiques, es parla del recorregut i de les emocions que comporta fer-lo. L´entrada per Panissars és la de més fàcil accés des de França i, per tant, prioritzada pels caminaires que fan la ruta en família. En canvi, el recorregut per Banyuls, Cerbera i Portbou és més complex. Oller ha comentat que el Camí de Santiago està marcat fins al Pertús. La distància des del darrer punt francès senyalitzat i fins al Coll de Panissars no arriba al quilòmetre. Segons l´entitat, el fluxe de pelegrins a través del Pertús n´inclou d´arribats de països europeus com Alemanya i Itàlia. Oller pensa que és difícil que els pelegrins vagin «expressament» a Sant Pere de Rodes a començar la ruta dels Camins Sagrats. Per tant, «les opcions de la Jonquera i Sant Pere són complementàries», ha dit Oller. El president també veu òptim que La Jonquera dissenyi una credencial pròpia -en què els pelegrins van segellant el pas pels municipis que formen part de la ruta- amb la divulgació del patrimoni i altra oferta turística local.

També un segell, on hi hauria d´haver el nom del municipi altempordanès. Ambdós tenen un valor molt significatiu per als pelegrins, i es guarden durant temps. El rector de la parròquia de Santa Maria de la Jonquera, Eduard Vivas i Llorens, és un expert en la ruta xacobea.