L´hospital Sant Jaume d´Olot, les àrees bàsiques de Salut que ell gestiona, el centre d´atenció primària d´Olot i algun altre servei, com ara el de salut mental, disposen des del febrer passat de quatre mediadors culturals (de fet, totes són dones) per, si cal, ajudar en l´atenció a ciutadans procedents de la Xina, l´Índia, el Magreb i l´Àfrica Subsahariana. Ajuden professionals i pacients a superar les barreres lingüístiques, a part de les culturals. A més, expliquen als segons el funcionament de la xarxa sanitària del país, perquè puguin fer-ne un bon ús.

Les mediadores, dones que porten temps a Catalunya i que, en algun cas, ja treballaven com a traductores, han dedicat els darrers mesos a formar-se. Fonts del Pla comarcal de Ciutadania i Immigració han explicat que havien d´adquirir, o ampliar, coneixements sobre els recursos per a l´acollida dels nouvinguts, per atendre els usuaris del centre de salut en general i sobre l´organització del sistema sanitari (des dels serveis que hi ha fins als temes referits a la confidencialitat).

Ara les mediadores estan a disposició dels professionals que les necessitin, però aquests han de demanar els seus serveis amb una certa antelació. I és que les mediadores no sempre podrien estar disponibles a l´acte, perquè, d´una banda, estan contractades a mitja jornada i, d´una altra banda, treballen per a diversos centres i municipis (cal recordar que les ABS que gestiona la Fundació Privada Hospital Sant Jaume són les de Sant Joan les Fonts i de la Vall d´en Bas-Hostoles).

«Mai substitueixen els professionals»

Les mateixes fonts del Pla de Ciutadania i Immigració de la Garrotxa han remarcat que les mediadores no són traductores estrictament, tot i que, lògicament, fan aquesta feina i fins i tot és possible que els encarreguin notes informatives sobre problemes de salut corrents per lliurar-les als pacients. «Fan de suport als professionals, però mai els substitueixen; no són ni metgesses ni infermeres», han recalcat des del Pla. Afegeixen que la seva és una feina en pro de la integració cultural, ja que, per exemple, els embarassos no es viuen igual a tots els països o alguns pacients no estan acostumats a prendre´s píndoles.

Les mediadores -un servei que ja tenen altres hospitals i centres de la demarcació- han estat escollides en funció de l´origen dels principals grups de nouvinguts que hi ha a la Garrotxa. En aquest sentit cal afegir que, en el marc de l´esmentat Pla de Ciutadania, la Garrotxa disposa d´una comissió tècnica de Salut i Immigració.