El director del servei bibliogràfic de l'ONCE, Francisco Javier Maldonado, va reclamar ahir paperetes identificades amb Braille i, més a llarg termini, el vot electrònic, per evitar la falta d'autonomia de les persones invidents, però va aclarir que, encara que a les eleccions municipals i autonòmiques de demà 27 de maig encara no estaran en marxa, amb vista a les pròximes eleccions generals s'estan «dissenyant algunes solucions».

El directiu va subratllar que s´«identificarien els sobres amb les paperetes de les diferents candidatures amb un adhesiu o etiqueta» en sistema Braille. D'aquesta manera, la persona invident «pot saber que en el sobre rebut» per correu «conté la papereta del mateix partit».

A més, i com segona iniciativa «més a llarg termini», va plantejar la necessitat d'implantar el vot electrònic de manera generalitzada per a tots els votants, encara que, en el cas de les persones invidents, caldria portar-ho a terme «a través d'alguna plataforma accessible per a persones cegues».

En aquest sentit, va subratllar que avui les persones amb discapacitat visual «necessitaran d'una persona que els ajudi, que els llegeixi les paperetes i els ajudi a ficar les paperetes correctes en els sobres correctes». «Es tracta de garantir que les persones cegues o amb deficiència visual greu puguin exercir el seu dret al vot amb la intimitat i la confidencialitat a la qual tenen dret», va insistir.

Aquestes iniciatives sorgeixen amb la «intenció d'assegurar a totes les persones amb discapacitat aquest dret al sufragi» a partir d'«una comissió de treball del Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI)», en col·laboració amb el Ministeri de l'Interior, va informar Maldonado.

La petició es va fer ahir, però segons sembla, les negociacions de l´ONCE fa temps que tenen lloc amb l´Administració per solucionar la qüestió.