Més de 3.700 gironins no aniran a votar avui perquè ja ho han fet durant les passades dues setmanes. Es tracta de les persones que han sol·licitat i fet efectiu el seu vot per correu. A la demarcació hi ha un cens de més de 480.000 electors, cosa que fa que només el 0,76 per cent dels gironins opti per exercir el seu vot per via postal.

Són dades facilitades per l´Oficina Provincial del Cens Electoral de Girona, que des de fa dies ha estat rebent i gestionant les peticions per votar per correu dels gironins. En acabar els terminis previstos, hi havia un total de 3.743 persones que havien tramitat la documentació per exercir el seu dret democràtic per la via postal a la demarcació. I és que tots aquests gironins avui ja no aniran a les urnes. Els seus vots, però, es comptabilitzaran com la resta, en el recompte.

Girona és la tercera província catalana en petició de vot d´aquest tipus, després de Barcelona -amb 20.815- i Tarragona -4.680-. Lleida és la què menys n´ha tingut, amb només 3.743. A tot Catalunya, s´han arribat a tramitar un total de 33.605 sol·licituds per dipositar les paperetes per via postal.

A tot l´Estat, Correus ha arribat a tramitar 547.818 peticions, i s´han repartit més de 34 milions de targetes censals.

Pel que fa a les xifres des de l´estranger, l´Oficina del Cens Electoral ha admès un total de 103.577 sol·licituds de vot per correu d'electors espanyols residents a altres països per a les eleccions municipals i autonòmiques d´avui. La xifra, encara que provisional, supera en 5.792 les registrades en el comicis celebrats fa quatre anys, segons dades de l´Institut Nacional d´Estadística.

Les Delegacions Provincials de l´Oficina del Cens Electoral han enviat la documentació per exercir el seu vot per correu a 103.577 electors del CERA -entitat que registra els espanyols que resideixen a l´estranger- enfront de les 127.001 peticions que va rebre inicialment. Així, s´eleven a 23.424 les sol·licituds desestimades després de les pertinents comprovacions de la inscripció dels sol·licitants en el cens.

A aquesta xifra se sumaran possibles peticions que pugui rebre l´Oficina del Cens Electoral aquests dies però datades en el termini establert, i que legalment seran també comptabilitzades amb posterioritat. No obstant això, a 20 de maig, el nombre de sol·licituds acceptades supera en 5.792 les admeses en 2003 -n´eren 97.785-. Llavors es van desestimar, després de la confrontació amb el cens, 24.510 de les 122.295 sol·licituds presentades.

Els electors espanyols a l'estranger tenien fins a dimecres que ve, 23 de maig, per remetre per correu certificat el sobre amb la votació per a les municipals i fins al 26 per a les autonòmiques. Els electors del CERA van tenir fins ahir, 20 de maig, per lliurar el sobre a l'oficina consular corresponent i tramitar la petició.

La Corunya és la província d'Espanya que més peticions de vot per correu d'electors absents ha rebut per a les eleccions de 2007. En total 13.303 electors podran votar per correspondència des de l'estranger a la província gallega. La Corunya també va ser la província que més peticions va realitzar fa quatre anys (12.595).

La segona província amb més sol·licituds de vot per correu des de l'estranger acceptades per l'Oficina del Cens Electoral pertany també a la comunitat gallega. En total, 10.957 electors podran votar per correspondència el pròxim 27 de maig a Pontevedra. Els segueixen els ciutadans de Madrid (10.778), Santa Cruz de Tenerife (9.822), Ourense (6.990) i Astúries (6.070).