Sant Julià del Llor i Bonmatí.

La factoria de reciclatge de plom Oxivolt SLU, emplaçada a Sant Julià del Llor i Bonmatí, ha presentat contenciós administratiu contra l´acord de la Comissió d´Urbanisme de Girona en virtud del qual es desestima la tramitació de l´expedient del Pla Especial que la factoria pretén impulsar. En paraules més senzilles, Oxivolt recorre al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya -que ha admès a tràmit el recurs- perquè l´Ajuntament i Urbanisme han rebutjat la seva petició per ampliar el recintr fabril en 30.000 metres quadrats, un creixement que suposaria multiplicar per quatre la superfície actual de l´empresa.

La petició, rebutjada per Urbanisme el passat 21 de juliol de 2006, consisteix en expandir-se sobre uns terrenys rústics que pertanyen a la factoria i que actualment es fan servir per a tasques d´emmagatzematge. Tal i com va informar aquest diari, veus de veïns es van aixecar el passat setembre en contra de la proposta, ja que la llicència mediambiental atorgada a l´activitat de la fàbrica -que pot ser altament contaminant si no es gestiona de manera correcta- considerava adient que l´activitat es portés a terme a 135 metres d´una zona residencial. L´ampliació suposaria deixar el llindar de la fàbrica a tan sols 10 metres d´algunes cases.

Requalificació

D´altra banda, segons fonts municipals, el permís per impulsar aquest Pla Especial no pot ser instantani perquè abans s´ha de procedir a una modificació puntual del Pla d´Ordenació Urbanística Municipal (POUM) per tal de requalificar els terrenys, actualment rústics, en industrials. Per la seva banda, la factoria hauria optat per la via del contenciós per argumentar un defecte de forma en la contesta negativa per part de la Comissió d´Urbanisme, apunten les mateixes fonts. Concretament, el motiu del contenciós administratiu interposat per Oxivolt es remet a la desestimació presumpta del recurs d´alçada interposat contra l´acord negatiu de la Comissió.

L´informe favorable del departament de Medi Ambient sobre l´activitat de la planta recicladora de plom va aixecar polseguera el passat setembre entre els veïns del veïnat de Massana de Bonmatí, ja que el beneplàcit s´acompanyava de requeriments per millorar la seguretat de la factoria. L´informe va ubicar 12 punts dins la instal·lació per on desaiguaven recs d´aigua contaminada en direcció a una riera propera.