El Casino de Tortellà acollirà els dies 31 de maig i 1 de juny les VI Jornades de l´Alta Garrotxa, en aquesta ocasió centrades en la conservació del patrimoni natural i la biodiversitat d´aquesta zona inclosa en el Pla d´Espais d´Interès Natural (PEIN). De fet, el coordinador de les jornades, el consultor ambiental Josep Maria Mallarach, va dir que l´Alta Garrotxa és un espai natural de primer ordre i que el PEIN esmentat preveia que tingués la consideració de parc natural.

El primer dia estarà destinat a l´exposició de dotze estudis i seguiments fets els darrers anys en àmbits del patrimoni natural considerats estratègics. Són treballs al voltant de la flora d´interès i la considerada invasora; els escassos boscos madurs i els singulars (especialment, les teixedes); les aus que estan protegides i el resultat d´instal·lar un punt d´alimentació suplementària per als necròfags; la detecció de poblacions de quiròpters (l´Alta Garroxa és una dels espais protegits amb més poblacions de ratpenats), la reintroducció del cranc de riu; els ropalòcers (és a dir, les papallones diürnes) a Borró i Sadernes; les poblacions d´ungulats (animals amb peülla) i, finalment, el pla d´espais fluvials pel Fluvià i la Muga.

Buscar el consens

El segon dia consistirà, bàsicament, en un debat entre els experts i els diversos agents implicats en la protecció i el desenvolupament de l´Alta Garrotxa per tal que aquest segon objectiu sigui compatible amb la conservació de la patrimoni natural. Per tant, el debat perseguirà consensuar un seguit de mesures i estratègies per a la planificació i la gestió de l´espai tenint present, d´una banda, els estudis presentats i, d´una altra banda, les taules de treball temàtiques que han tingut lloc els darrers mesos (hi han participat més de 100 persones).

La inauguració institucional de les jornades anirà a càrrec d´un dels copresidents del Consorci de l´Alta Garrotxa, Miquel Palomeras, i el director general de Medi Natural del departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat, Joan Pallisé. Quant a la cloenda, hi intervindran la directora tècnica del Consorci, Inès Carrillo, i el director de la Fundació Territori i Paisatge, Jordi Sargagal.

Tornant al primer dia, abans que comencin les exposicions de les diferents investigacions, Josep Vila, Diego Varga i Carles Barriocanal, de la Universitat de Girona (UdG) pronunciaran una conferència sobre les dinàmiques paisatgístiques i la biodiversitat a l´Alta Garrotxa. Les Jornades les organitzen plegats el Consorci, la Càtedra de Geografia i Pensament Territorial de la UdG i la Fundació d´Estudis Superiors d´Olot.

Les Jornades han tractat en les seves diverses edicions qüestions essencials pel desenvolupament i el bon funcionament de l´espai, des de l´ús públic fins a la ramaderia i la gestió dels boscos. Mentre que les primeres es van celebrar el 2000, quan el consorci per a la protecció de l´espai encara no s´havia constituït, les darreres -el 2005- van plantejar-se com un balanç dels 5 anys d´existència de l´ens. També s´hi va parlar de la Xarxa Natura 2000.