Els termòmetres han caigut al buit de manera contundent i irremeiable. Les darreres hores han servit per esvair qualsevol ombra de dubte que pogués haver-hi sobre el fet que la fred ha quedat ancorada a les terres gironines. Les previsions apunten a més que, almenys fins a mitjans de la setmana vinent, el mercuri no es recuperarà a l´alça. Quan ho faci ho farà acompanyat d´un fenomen que s´espera amb candeletes: l´aigua de pluja.

Abans però que les precipitacions remullin les resseques terres de la demarcació caldrà encara suportar una bona dosi més de fred intensa. Una fred severa i atípica per un mes de novembre, tan atípica que en punts del territori feia trenta anys que no es registraven temperatures tan mínimes. És el cas de l´Estartit, on el termòmetre va caure fins als 2 graus sota zero i va arribar a una marca que no es veia des de finals de la dècada dels setanta. Igualment extraordinaris i insòlits durant els darrers novembres són els 9 graus negatius de Vilablareix o Vilobí d´Onyar, els -10 de Fornells, els -7 de Ventalló o els gairebé 6 graus negatius de Torroella de Montgrí.

I és que les baixes temperatures han afectat tot el territori. A l´Alt i el Baix Empordà, a més, han vingut acompanyades de ràfegues de forta tramuntana, cosa que ha fet augmentar encara més la sensació de fred glaçador.

Només el fet que els índexs d´humitat siguin pràcticament mínims evita les glaçades gebradores característiques de la matinada però augmenta el risc de les tan temudes per la jardineria i horticultira glaçades negres.