La tanca instal·lada per uns propietaris a la finca de la urbanització La Pastora, a Llafranc, continua aixecant polèmica. Primer van ser els Amics de la Unesco els que van demanar a l´Ajuntament (Entesa, ERC i CiU) que la fes retirar, però aquest va respondre que hi ha un conveni signat amb els propietaris que en permet la instal·lació. Ara, els socialistes, a l´oposició, han tornat a la càrrega i asseguren que el conveni (signat quan ells estaven al govern, juntament amb l´Entesa) permet als particulars l´ús d´aquest espai, però no el tancament. Mentrestant, el consistori continua defensant la legalitat de la instal·lació.

El conveni es va signar el 20 de gener de 2006, i sis dies més tard va ser ratificat per la Junta de Govern. El seu objectiu era que els propietaris de la finca puguessin utilitzar un espai verd públic a canvi que en fessin un manteniment. «Es va creure que un lloc que no es fa servir, almenys estés net i curós», indica el regidor d´Urbanisme, Josep Esteba (Entesa).

Però el portaveu del PSC, Juli Fernández, assegura que el document no permet als propietaris fer un ús exclusiu de l´espai, i en cap cas s´autoritzava a què el tanqués. Per aquest motiu, es mostra en desacord amb l´existència de la tanca i demana a l´equip de govern que la faci retirar. «Demanem que es compleixi el que diu el conveni i que es torni a la normalitat», afirma.

Per al regidor d´Urbanisme, en canvi, la normalitat és la situació actual. Segons indica, en el conveni es permetia l´ús d´aquest espai per uns anys a canvi del manteniment, i els propietaris sempre s´han atès a les instruccions d´Urbanisme. L´única cosa que veu discutible, assenyala, és l´existència del portal, però en tot cas mai està tancat amb clau i no es pot negar l´accés a ningú. Segons explica Esteba, es tracta d´un terreny que no tenia cap utilitat pública, de manera que es va signar el conveni amb la finalitat que els propietaris l´utilitzessin a canvi de mantenir-ne els voltants nets.