Agents forestals van capturar la tarda de dijous set porcs senglars que el dia abans s´havien introduït en una nau industrial del carrer Empordà, a l´alçada de l´hotel Travé, on el propietari de la fàbrica els va poder tancar per evitar accidents a la veïna carretera N-260. La policia municipal creu que es podria tractar dels mateixos animals que la matinada de diumenge van estar pul·lulant per la pujada del Castell, a l´entorn del museu Dalí, i que els urbans, amb l´ajuda dels Mossos d´Esquadra, van foragitar en direcció del castell de Sant Ferran.

La segona incursió de la setmana al nucli urbà de Figueres no va acabar tan feliçment per als senglars, perquè una vegada capturats van ser traslladats a les instal·lacions dels forestals als aiguamolls de l´Empordà, on van ser sacrificats tots set exemplars. Es tracta d´una mesura habitual i obligada en el cas dels animals que han tingut contacte amb humans i que, per tant, han perdut el seu caràcter silvestre, segons el cap del cos d´agents rurals de Girona, Ignasi Dalmases. Entre els senglars capturats hi havia sis femelles i un mascle, tots entre cinc i set mesos d´edat, i amb un pes que oscil·lava entre els 30 i els 35 quilos. Exemplars joves i subadults d´una mida, doncs, considerable, i que no suposaven -segons Dalmases- un perill directe per a les persones però que poden causar accidents de trànsit quan accedeixen a una carretera.

Per a l´operatiu de captura es va descartar immediatament l´opció d´abatre els animals amb armes de foc. Quatre dels animals van ser adormits amb dards anestessiants; dos més van poder ser capturats amb xarxa, i l´últim només es va deixar agafar de viu en viu. «Tot plegat hauria resultat molt més senzill, menys perillós i més barat -cada dard costa 50 euros- si els haguéssim disparat amb bala. Però en zona urbana no és aconsellable, per l´alarma que es genera», explica Dalmases.

La presència de senglars a Figueres és insòlita, però té precedents. Dos anys enrere els agents rurals es van haver de mobilitzar per capturar un altre porc que havia caigut en un dels fossos del castell de Sant Ferran: «A més, s´ha de tenir en compte que l´Alt Empordà és la comarca catalana que suporta una major densitat d´aquests animals. Segons l´ultim cens, s´hi concentren dotze senglars per cada cent hectàrees, que no és una xifra rècord, però sí molt considerable». Això no vol dir que compartir la via pública amb els porcs s´hagi de convertir en un fenomen habitual: «El que probablement va passar és que el grup va perdre la femella líder, perquè es tracta d´animals que viuen en un sistema matriarcal. Això els va desorientar i perduts, van acabar al nucli urbà».

Cal recordar que a l´octubre van ser albirats fins a una vintena de senglars a la rotonda de l´hospital Trueta de Girona, que se´n van detectar a la Devesa, i que fins i tot es van organitzar batudes per eliminar els que pul·lulaven pel vial que uneix el campus de Montilivi amb el Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona.