L.Fanals, Girona.

El Departament d'Acció Social i Ciutadania (i no Benestar i Família, com dèiem erròniament ahir) ha explicat que, en el cas de la nena de Salt que va ser retirada dels seus pares durant cinc setmanes per sospites de presumpte maltractament, el protocol contra maltractaments va funcionar perfectament. Segons s'informa des del departament, es van escoltar les explicacions dels pares, però lògicament es va haver de tirar endavant amb el protocol habitual davant la possibilitat que s'hagués pogut realitzar algun tipus de maltractament.

La versió del departament coincideix amb la dels pares afectats. El dia 19 d'octubre una nena d'onze mesos va ingressar a l'hospital Josep Trueta de Girona perquè, segons va explicar el pare, s'havia donat un cop i se l'havia hagut de reanimar. El metge que la va atendre, després d'haver-la examinat, va considerar que les lesions que presentava la menor podien ser compatibles amb la síndrome del nen sacsejat, senyal de maltractaments. Per això, es va activar el protocol, que va funcionar perfectament, segons indica Acció Social.

La Generalitat va retirar la tutela de la menor als pares (però no la de la seva germana bessona) i la va assumir ella mateixa. El departament va decidir atorgar la tutela als avis en lloc de donar-la a una altra família. Finalment, el Govern català ha tornat la tutela de la nena a la seva família, però en seguirà fent un seguiment.

Segons s'apunta des d'Acció Social, l'actuació de la Generalitat ha estat la correcta i habitual en aquests casos, endegant el protocol establert davant de la sospita de maltractaments.

La versió dels pares

D'altra banda, des d'Acció Social també s'apunta que es va escoltar la versió del pare, però que lògicament són part interessada i per tant s'havia de tirar endavant el protocol de totes maneres. Els progenitors s'havien queixat que en els informes no s'havia recollit la seva versió: que el pare havia intentat reanimar la seva filla en trobar-la incoscient i que les lesions de la petita s'havien pogut produir com a conseqüència d'aquest fet. De la mateixa manera, la família també es mostra molesta amb el seguiment que es farà a la seva filla, en considerar que ja ha quedat suficientment demostrat que no són maltractadors. La nena va tornar a casa, amb la seva família, el passat 29 de desembre.