Jofre Sáez, Blanes.

La cavalcada dels Reis d'Orient ja té origen i final. Ahir les associacions de veïns de Blanes i l'Ajuntament van posar punt i final al debat i van acordar, finalment, acceptar la proposta de la regidoria de Turisme, Fires i Festes (PDB). Així, Melcior, Gaspar i Baltasar no pasaran enguany pel port, sinó que vindran des de Sa Palomera. Una proposta que als mateixos veïns no els ha semblat malament. Al contrari. L'únic que han lamentat han estat les formes amb les que s'ha portat endavant aquesta iniciativa.

Després de dues hores de reunió, i a tres setmanes de la màgica cita amb la nit de Reis, els veïns van marxar amb la sensació d'haver cedit davant però amb la promesa municipal de què l'any que ve el treball es farà millor. I és que l'anunci d'una nova cavalcada sense el consens de les associacions de veïns va fer perillar, fins i tot, la seva celebració. Aleshores, l'alcade blanenc (CiU), Josep Trias, va convocar una primera reunió amb les entitats veïnals per simplement escoltar-les. Però la veu unànime de la majoria d'elles: «No a aquesta cavalcada».

Des de Sa Palomera fins l'Ajuntament

Ahir, però tot va quedar resolt. Hi haurà cavalcada i començarà des de Sa Palomera. Un cop hagin sortit, remuntaran la rambla Joaquim Ruyra i arribarà fins al mercat, allà baixaran pel carrer Anselm Clavé i arribaràn fins el carrer Jaume Ferrer. Aquí els Reis Mags i el seu sèquit estava previst que anessin a peu fins a la parròquia de Santa Maria per commemorar l'Epinafia. Però finalment això s'ha corregit i els tres Reis no baixaran de les seves carrossses per fer aquest tram a peu. Per tant, des d´allà, seguiran pel carrer ample fins a l'Ajuntament.

Trias va explicar que l'arribada de Ses Majestats serà diferent. Està previst il·luminar Sa Palomera i es farà un espectacle musical. Els detalls però que envoltaran aquest acte no els va voler desvetllar. Tradicionalment, la cavalcada de Reis de Blanes s'havia iniciat al moll, on centenars de persones esperaven la seva arribada en vaixell, per prosseguir després pel passeig i el carrer Ample.

Algunes de les associacions van posar com a mesura innegociable que els Mags de Blanes seguissin arribant per la via marítima. Un fet que sí s'ha respectat. El mateix alcalde va explicar que Ses Majestats arribaran amb un vaixell. Aleshores, els reis baixaran a Sa Palomera i enfilaran la nova ruta pactada. Tanmateix, va indicar que es millorarà «puntualment» la il·luminació d'alguns carrers per on han de passar les carrosses.

L'altre tema que havia aixecat polèmica era la seguretat. Al principi, es van responsabilitzar de la seguretat de la cavalcada a les pròpies entitats veinals. Una situació que Trias va desdir. «De la seguretat s'encarregaran els membres de portecció civil i la policia local. Després si alguna associació vol col·laborar serà benvinguda».

Entona el «mea culpa»

Trias va mostrar-se ahir satisfet per l'acord i la sintonia que s'ha recuperat entre l'Ajuntament i les associacions de veïns, tot i que va reconèixer que l'alternativa a la cavalcada d'enguany s'havia gestionat malament: «Haig de reconèixer que no havíem fet les coses com s'havien de fer. I demano disculpes. Havíem de consensuar la nova proposta i finalment hem arribat a un acord».

En aquest sentit va afirmar que era «lícit que els veïns discutissin les formes, doncs era una queixa general que anava més enllà del propi itinerari». De fet, a la sortida de la reunió celebrada ahir a la Casa del Poble, els diferents veïns dels barris de Blanes coincidien amb què el problema havia estat «la manera amb la que s'havia portat el tema».

Per tal d'evitar un nou capítol com el que s'ha viscut amb la cavalcada, Trias va proposar fer una reunió amb les associacions un cop passades les festes de Nadal i els Reis. L'objectiu d'aquesta trobada és «fer un diagnòstic del que ha anat bé i el que ha anat malament i, per tant, començar a treballar de cara a l'any que ve».

Un cop esclarit els dubtes enton l'itinerari ara queden tres setmanes per enllestir les car rosses i els vestits. Els tècnics municipals i veïns continuaran treballant conjuntament per tal d'enllestir els detalls que envolten la cavalcada i amb l'objectiu que aquesta sigui un èxit.