A. Luengo, Figueres.

Com en les bones històries, el millor va arribar al final. Després d'un ple maratonià i dues hores llargues de debat -un fet absolutament inusual en el mandat de Santi Vila- el republicà Miquel Solé i la regidora de Joventut, Yolanda Millán (CiU), se les van haver per la pista de gel que l'Ajuntament de Figueres ha instal·lat al cap de la Rambla com a atracció estrella de les festes de Nadal. Una polèmica que es veia venir. L'estrany és que no hagi saltat abans.

Solé va tirar pel dret i va titllar de capritx «de nou-ric» i de «barbaritat» la iniciativa. I no tant -va afegir- pel consum d'aigua que comportarà -«Ja suposem que l'agafaran d'algun aqüífer, i no de l'aixeta»- sinó per l'efecte desmoralitzant i gens exemplar que té en plena sequera, quan l'obligació de les administracions és «fer pedagogia»: «La majoria de ciutadans desconeix d'on procedeix l'aigua de la pista. El que veurà és que el mateix ajuntament que predica que s'ha de tancar l'aixeta i estalviar energia, aixeca una pista de gel en un país mediterani on no hi ha ni tradició ni condicions. Una autèntica barbaritat». No en va tenir prou, i va acusar l'equip de govern de «copiar» la idea de Girona, pecat nefand que el mateix alcalde, Santi Vila, havia retret en plens passats als republicans, en acusar-los de comparar-se contínuament amb la capital. Finalment, Solé va treure a passejar la pista alternativa que ha muntat Roses: sintètica i a un preu -12.000 euros- que sembla regalat al costat dels 92.000 que Millán va ereconéixer que costa l'autèntica de Figueres.

La regidora va basar la defensa en dues línies argumentals: la primera, la sostenibilitat de la iniciativa: «L'aigua és la mateixa que s'usa per netejar els filtres de la depuradora del castell, i que després es llença. No és aigua de boca i per tant no comporta cap despesa per a la ciutat ni contravé el decret de sequera». Millán també va contraatacar a l'hora de justificar el cost de la pista: «Ara per ara ja tenim la meitat dels 92.000 euros coberta gràcies a la publicitat que s'hi instal·larà. I confiem que l'altra meitat la poguem recuperar amb l'entrada que cobrarem per utilitzar les instal·lacions. En qualsevol cas, per l'experiència d'altres poblacions sabem que al sego o al tercer any una pista de gel produeix beneficis».

Les explicacions no van convèncer Solé, que va acusar l'equip de govern de «falta de model». Però el cert és que Millán i la pista van rebre fialment el suport explícit de Vila, per a qui «l'impacte ambiental és assumible si es té en compte el beneific social que generarà». L'alcalde va apel·lar al veredicte que els figuerencs emetran amb l'ús o no de la pista, i va assegurar que va veure clara la viabilitat de la idea quan els tècnics li van assegurar que l'aigua que consumirà la pista en dues setmanes equival a la que es gasta a regar el camp de futbol un sol dia. El regidor de Medi ambient, Richard Elelman, va guardar dirant tot el debat un eloqüent silenci.