C.T.T., Girona.

La jornada sobre el mosquit tigre que ahir es va fer a Girona va servir per conèixer les experiències de vigilància i control que s'estan fent a diverses regins europees i alertar que cal estar preparats per si aquest insecte arriba a les comarques gironines. De moment, el director del Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i Baix Ter, Eduard Marqués, va advertir que més tard o més d'hora el mosquit tigre arribarà a la demarcació i que, de fet, «a Blanes és possible que hi hagi mosquit tigre perquè està a quinze quilòmetres» d'un lloc on s'ha detectat però no s'ha analitzat aquest municipi.

L'Organisme Autònom de Salut Pública de la Diputació de Girona, Dipsalut, el Consell Comarcal del Gironès, l'Ajuntament de Girona i el Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses van organitzar aquesta jornada on es van exposar experiències d'Itàlia, Portugal i Suïssa però també es va tractar la presència d'exemplars en diversos municipis de les províncies de Barcelona i també de Tar ragona. Amb tot, el delegat del Govern de la Generalitat a les comarques gironines, Jordi Martinoy, va opinar que «faríem un mal servei si creéssim un alarmisme poc fonamentat».

Primer cas al 2004

El mosquit tigre es va detetactar per primera vegada a Catalunya l'any 2004 a Sant Cugat del Vallès i en pocs anys s'ha extès a diversos municipis propers. Davant de la possibilitat real que aquesta espècie invasora arribi a Girona, diversos especialistes van explicar les seves experiències en altres regions europees.

Eduard Marqués va alertar que el model urbanístic de les comarques gironines afavoreix l'expansió del mosquit tigre i també el fet que hi hagi moltes segones residències. De fet, aquest especialista va indicar que hi ha unes 40.000 persones que viuen en municipis on a hores d'ara ja s'ha detectat el mosquit tigre que disposen d'un segon habitatge a la demarcació. I és que el mosquit tigre adult pot ser transportat, per exemple, a través d'un cotxe.

Marqués va exposar que en cas que es detecti un cas positiu de presència d'aquest insecte -que va pronosticar que molt probablement sigui l'any vinent- s'activaria un protocol d'actuació. L'alerta del director del Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i Baix Ter és perquè ja s'ha comprovat que el mosquit tigre pot comportar problemes econòmics i socials però també sanitaris per a la població. Les picades d'aquest insecte provoquen una reacció molt molesta i, fins i tot, es poden convertir en vector d'algunes malalties.

A la jornada hi van assistir una cinquantena de responsables de diferents ens locals que es dediquen a la protecció de la salut que van poder escoltar no només les experiències a Catalunya sinó també a altres regions europees. Els especialistes que ja han viscut experiències similars -i que ja van dir que han tingut alguns èxits però també alguns fracassos- van alertar que cal conscienciar a la població de petits gestos com ara no tenir aigua estancada a casa com ara en testos o recipients.