Pili Turon, Calonge

L'alcalde i els regidors d'Urbanisme i de Política territorial de l'Ajuntament de Calonge han signat un conveni amb dos promotors urbanístics comprometent-se a requalificar 85 parcel·les i a convocar aquest mateix mes un ple extraordinari per proposar les modificacions puntuals del Pla General necessàries. L'acord que Antoni Esteve, Josep Roselló i Francesc Fàbrega van signar el 4 de desembre també inclou la voluntat d'incloure 142 finques més en la futura revisió del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal.

Aquestes operacions permetrien construir en uns terrenys que s'estenen entre les urbanitzacions Mas Pere, Río de Oro i Mas Català i que ara són rústics. Però, tenint en compte que l'equip de govern està en minoria, l'èxit de les requalificacions depèn del suport d'una oposició que ahir va deixar clar el seu rebuig a l'acció de l'alcalde i els dos regidors. De fet, els tres grups de l'oposició no són el seu únic obstacle ja que un regidor del govern, David Plana -que fa poc va abandonar el grup de Roselló, tot i seguir al govern-, ja s'ha desmarcat del conveni mitjançant una instància presentada divendres. El govern local, amb PSC, Ciutadans de Calonge i Sant Antoni i SAI, està en minoria des de què Teresa Pellicer va deixar el grup socialista per passar a l'oposició.

El conveni signat per l'alcalde, Antoni Esteve (PSC), i els regidors d'Urbanisme, Josep Roselló (CCSA), i de Política territorial, Francesc Fàbrega (PSC), recull «el compromís d'incorporar al document de revisió del POUM», les propostes dels promotors presents al document i «que el plenari de la Corporació i la Direcció general d'Urbanisme vegin viables»; per la seva banda, els empresaris es comprometen a cedir vials, zones verdes i un pou a Mas Pere. En el preàmbul es fa constar que les propostes es van plantejar al director general d'Urbanisme en una reunió a finals d'octubre.

Ahir, els caps dels grups de CiU i ERC, Jordi Soler i Martí Fonalleras, i Teresa Pellicer van fer front comú per denunciar l'actuació d'Esteve, Roselló i Fàbrega. Tot i la seva unió en aquest assumpte, cap va voler valorar la possibilitat de promoure una moció de censura.

Soler va qualificar de «gravíssim que es doni esperances a algú de què es faran requalificacions a la carta» i va anunciar que estudiaran les responsabilitats dels tres signants, a més de remarcar que «aquestes pràctiques s'havien eradicat de l'Ajuntament de Calonge». Fonalleras va dir no entendre la posició de l'alcalde i els regidors i va considerar especialment contradictòria la dels socialistes, ja que defensaven la revisió del POUM i ara promouen modificacions.

Pellicer va manifestar la seva sorpresa per l'acord que desconeixia, tot i haver estat al govern fins fa un mes i mig, i va recordar que quan era a l'oposició amb el PSC, amb el que porta 7 anys, «sempre es va dir que prioritzaríem la revisió del POUM». Els tres van denunciar l'absència d'informes tècnics que avalin el contingut del conveni.