L.Fanals, Girona.

La Fundació Viure i Conviure, de l'Obra Social Caixa Catalu nya, ha elaborat una guia per prevenir i actuar contra els maltractaments a la gent gran, un fenomen encara ocult però més freqüent del que la gent pensa. El document va ser presentat ahir a Girona i, segons un dels seus coautors, Jordi Muñoz, les persones que ho pateixen tenen tendència a ocultar-ho (perquè significaria denunciar els seus propis fills) i sentir-se culpables per la situació. Per aquest motiu, es denuncien molts menys casos dels que existeixen. En aquest sentit, va considerar necessària una major sensibilització de la societat. A més, Muñoz també preveu que el nombre de casos pugui incrementar en els propers anys.

Per la seva banda, Lluïsa Capella, de Creu Roja, va recordar que les formes de maltractament poden ser molt diferents, des de físic a psicològic. Per això, va indicar que les administracions i les entitats han de treballar perquè els mals tractes no es produeixin. Anna Mateu, del deparatment d'Acció Social, va recordar que el nombre de persones majors de 65 anys signifiquen un percentatge important del total de població.

La guia ofereix informacions d'interès per al persones grans que puguin trobar-se en situació de mal tracte, des de telèfons i serveis on dirigir-se fins a quins són els factors de risc.