Acn/DdeG, Girona.

El president de la Diputació de Girona, Enric Vilert, va demanar ahir a Santiago de Compostel·la la participació «decisiva» dels ens locals en la gestió dels aeroports regionals. Vilert va llegir el discurs d'obertura de les 3es Jornades d'Aeroports Regionals, que se celebren entre ahir i avui a Santiago de Compostela. Al cicle de conferències i debats es tracten temes com Els reptes de les companyies aèries en un escenari de canvi, Anàlisi dels possibles models de gestió aeroportuàriaL'impacte econòmic i turístic dels aeroports regionals en el seu entorn.

El president de la Diputació de Girona, va reclamar la participació decisiva dels ens locals en la gestió dels aeroports regionals, i concretament de la Diputació de Girona, en el cas gironí. Fent referència a l'aeroport de Girona, Enric Vilert va demanar al Govern de la Generalitat «poder opinar» en les negociacions per a l'execució del traspàs de l'aeroport de l'Estat al Govern català, i un cop fet efectiu aquest traspàs, «tenir una presència decisiva en l'ens gestor de l'aeroport».

Vilert va assegurar, davant un auditori format per representants de Comunitats Autònomes, Ajuntaments, Cambres de Comerç i també directius de companyies aèries com Rian Air, Air Europa, Ibèria, i altres aeroports europeus, que «tots els aquí reunits suposo que estem d'acord en voler decidir sobre el model de gestió dels nostres aeroports regionals».

El director general de Turisme de la Xunta, Ruben Lois González, va lloar el model turístic de les comarques gironines, tant de costa com d'interior, «del qual tenim moltes coses a aprendre'n», i va agafar l'aeroport de Girona com a «model de desenvolupament i creixement».

L'aeroport de Girona tancarà aquest any 2007 amb un total de 4.900.000 passatgers, ocupant el desè lloc en el conjunt dels aeroports espanyols i el sisè dels que són aeroports únicament peninsulars.

Ara fa dos anys, la Diputació de Girona va començar el projecte d'organització de les Jornades sobre aeroports regionals que servissin per propiciar l'intercanvi d'experiències en aquest àmbit, per aportar recursos pel coneixement de la indústria aeroportuària i per explorar les oportunitats de desenvolupament d'aquest tipus d'aeroports.

Dades del novembre

L'aeroport de Girona ha registrat un augment del 32,4% de passatgers des que va començar l'any. En concret, per les instal·lacions de Vilobí d'Onyar hi han passat 4.485.667 persones des del mes de gener i fins a finals de novembre, segons les dades fetes públiques per AENA. El passat mes de novembre, l'aeroport va registrar 371.853 viatgers, xifra que suposa un increment del 55,8% respecte del mateix mes de l'any 2006.

Les operacions que s'han portat a terme durant el passat novembre també reflecteixen el creixement que està experimentant l'aeroport de Girona-Costa Brava.

En concret, aquest mes es van fer 3.835 enlairaments i aterratges d'avions, un 67,2% més respecte el mateix període de l'ant passat. Pel que fa a l'acumulat de l'any 2007, l'aeroport ha registrat 41.514 operacions, la qual cosa representa un augment del 33% si es compara amb les dades que fan referència als mesos compresos entre gener i novembre del 2006.

Descens de mercaderies

Pel que fa a mercaderies, les instal·lacions aeroportuàries de Vilobí d'Onyar van registrar durant el mes de novembre 27.366 quilos transportats. Si es tenen en compte les dades acumulades del 2007, la xifra ascendeix a les 228,906 tones. Tot i això, en comparació amb el mateix període de l'any passat, s'ha registrat un descens del 51,5% pel que fa a mercaderies transportades.