Pili Turon, Calonge

El projecte per canalitzar 1.750 metres de la riera de Calonge, una de les obres hidràuliques més reclamades des de fa anys per pposar fi al risc d'inundacions al municipi, està exposat a l'Ajuntament. La proposta en?carregada per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) divideix els treballs d'endegament en dos trams, un de 600 metres de llargada i un altre de 1.150, i està pressupostada en 16.641.892 euros.

El projecte per canalitzar la riera de Calonge, que ha redactat ABM Serveis d'Enginyeria i Consulting SL i ha firmat l'enginyer Robert Mas i Santana per encàrrec de l'ACA, es divideix en dos trams que s'han resolt de manera diferent.

El primer tram afecta 600 metres, que van des de la desembocadura fins al seu pas pel ?carrer Pinedes -aproximadament darrera del càmping Costa Brava-, s'ha pressupostat en 9.545.783,46 euros i té un termini d'execució de 10 mesos. Aquesta part del projecte preveu canalitzar la riera amb un mur de formigó que oscil·larà entre els 4,70 i els 5,35 metres d'alçada i s'ha dissenyat de manera que no caldrà afectar les vivendes ja existents. D'acord amb la mateixa previsió d'obres, en aquest tram serà necessari substituir el pont dels Ànecs i el de la carretera.

El segon tram que es canalitzarà va del carrer Pinedes a l'esfera del Fòrum, un recorregut que es protegirà mitjançant la construcció de talussos i d'una escullera. En aquesta part de l'obra, que s'allargarà 1.150 metres, l'alçada mitjana serà de 4,35 metres i l'amplada anirà entre els 30 i els 35 metres. I pel que fa al cost econòmic, el pressupost per contracte d'aquesta segona part puja a 7.096.108,23 euros i s'executarà en 14 mesos.

L'Agència Catalana de l'Aigua assumirà el 75% del finançament del projecte per canalitzar la riera de Calonge i per desviar el rec Madral, mentre que l'Ajuntament n'haurà de pagar el 25% restant. Segons va informar ahir el Consistori, aquest repartiment es tradueix en un cost d'uns 5 milions d'euros per a les arques municipals, una despesa que no estava prevista abans de les inundacions de 2005 i que es finançarà mitjançant la contractació d'un crèdit a llarg termini.

La documentació corresponent al projecte constructiu es pot consultar durant l'horari d'atenció al públic de l'Ajuntament -de dilluns a divendres entre dos quarts de 10 del matí i les 2 del migdia- i a l'Oficina de Turisme de Sant Antoni -els mateixos dies de 9 del matí a dos quarts de 2 del migdia i de les 4 a dos quarts de 7 de la tarda, i el cap de setmana de 10 del matí a dos quarts de 2 del migdia.

Un historial de retards

El projecte de l'ACA ha arribat amb molt de retard i més de dos anys després de les greus inundacions que van afectar Calonge la tardor de 2005. Després d'aquells aiguats, el novembre d'aquell any, un ple extraordinari de l'Ajuntament de Calonge va aprovar una moció reclamant al Govern català que fes totes les obres hidràuliques necessàries per evitar que es repetís la situació.

L'historial d'aquestes actuacions inclou, el juny de 2002, la publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya dels projectes per millorar el funcionament hidràulic de la riera de Calonge i per transvasar-hi el rec Madral -tots dos aprovats per l'ACA- , però la cosa no va passar d'aquí.