La 6a edició dels Premis de Comunicació Local Carles Rahola ha tingut més emoció que mai. Cap dels premiats sabia el veredicte del jurat i, fins i tot, el conductor de la gala -el periodista Màxim Castillo- s'ha vist sorprès quan el seu treball a Ràdio Girona s'ha endut el premi. Els guardons han anat a parar a Pere Duran per les fotos de Jordi Pujol a Queralbs, poc després de confessar el frau fiscal. També s'ha reconegut el documental 'La Jonquera: 20 anys sense frontera' (Visual13), el recull de reportatges publicats a 'Setmanari de l'Alt Empordà': 'The Secret Life of Figueres' i el projecte de Mercè Sibina i Samuel Colomer titulat 'Temporada Alta: l'èxit de l'efímer'.

Els guardons estan organitzats per la Diputació de Girona i el Col·legi de Periodistes, que enguany han optat per canviar la fórmula i no han donat a conèixer els premiats fins al mateix moment de la gala.

El primer premi de la nit, a la millor informació digital, dotat amb 1.000 euros, ha estat per a Marc Serena i Edu Bayer, per www.microcatalunya.cat. El jurat va pronunciar-se unànimement a favor d'aquest projecte perquè reivindica "la presència dels pobles petits de Catalunya amb un format jove, avançat i dinàmic que, a més, incorpora micromecenatge i pinzellades de comerç electrònic".

Els altres finalistes en aquesta categoria han estat Björn Göttlicher, David Aparicio, Pol Vancells i Helene Kofler, per www.puntdefocus.com, i Josep Maria Frigola Serra i Josep Maria Frigola Sèculi, per www.ventdelnord.tv.

El premi al millor projecte sobre comunicació periodística, dotat amb 2.000 euros, ha estat per a Samuel Colomer i Mercè Sibina, per 'Temporada Alta: l'èxit de l'efímer', que s'ha de convertir en un documental sobre el festival. El jurat, que va ser unànime en la decisió, n'ha valorat "la qualitat dels materials recollits durant tota la història del Temporada Alta; l'impacte, la influència i la possibilitat que té el projecte de mostrar al món la potencialitat del festival a escala social, econòmica i cultural i, a la vegada, perquè serveix com a estímul per promoure les arts escèniques".

L'altre projecte finalista que optava als premis era '#Tossudament, Converses sobre el procés"', de Joan Castro i Jordi Ribot (Iconna Comunicació).

El lliurament del premi Miquel Diumé al millor treball informatiu o divulgatiu en ràdio ha estat un dels moments més curiosos de l'acte, ja que el guanyador ha estat el conductor de la gala, el periodista Màxim Castillo. El jurat ha valorat per unanimitat que 'La carpeta de la SER - Ràdio Girona' es mereix el premi per "la concreció, la informació, l'agilitat i el dinamisme de les històries culturals que explica". El premi està dotat amb 1.000 euros.

Els altres finalistes han estat Martí Masó i Josep Juscafresa, pel programa dedicat als esports minoritaris 'Sense pilotes', de Ràdio Banyoles, i Hugo Garcia i Marga Faixó, pel reportatge 'Bulli Foundation, sí o no?', de Ràdio Cap de Creus.

El premi al millor treball informatiu o divulgatiu en televisió, dotat amb 1.000 euros, ha estat per a Vicenç Asensio, director i guionista de 'La Jonquera: 20 anys sense frontera', produït per Visual 13 i emès al 'Sense ficció' de TV3. El jurat n'ha destacat "la manera com aborda alhora la singularitat i la complexitat de la realitat del dia a dia de la Jonquera amb un format àgil, dinàmic i modern".

Els altres treballs finalistes en aquesta categoria han estat el reportatge 'RCR Arquitectes, des d'Olot a tot el món', emès al programa 'Tinc una idea' de La2 de TVE, dirigit per Miquel Peralta; i l'informatiu 'Al dia, comarques de Girona', de la Xarxa Televisions de Girona, que s'emet simultàniament a TV Ripollès, Olot TV, TV Costa Brava i TV Girona, amb Jordi Martí, Albert Brosa, Manel Rius i Àlex Martí com a responsables.

El premi al millor treball informatiu o divulgatiu en premsa escrita, dotat amb 1.000 euros, ha estat per a Josep M. Dacosta i Joan Manel Soldevilla, pel recull de reportatges 'The Secret Life of Figueres', publicat al 'Setmanari de l'Alt Empordà'. El jurat ha destacat "la seva originalitat i creativitat, i la presentació gràfica i fotogràfica", alhora que ha valorat el periodisme de proximitat amb valor literari que, a la vegada, "fa descobrir aspectes inèdits i fa estimar la ciutat de Figueres".

Els altres finalistes d'aquesta categoria han estat Tura Soler, per 'Radiografia a la seguretat', publicat a la 'Revista de Girona', i Alfons Petit, per un recull de tres reportatges ('L'Erasmus dels savis gironins', 'Les vacances agredolces de Suárez a Begur' i 'Les dues vides de Ramona Albareda') que s'han pogut llegir al Dominical del 'Diari de Girona'.

El jurat també ha volgut fer una menció especial al número 5 de la revista 'El procés', dirigida i coordinada per Joaquim Armengol, pel "treball rigorós, la qualitat artística i l'ambició cultural d'aquesta publicació".

El darrer premi de la nit ha estat per a la millor fotografia publicada, dotat amb 1.000 euros, i l'ha guanyat Pere Duran per la sèrie de fotografies 'Pujol, caçat', publicada a 'El País'. El jurat n'ha valorat "la perseverança, la qualitat fotogràfica, i l'actualitat del personatge".

Els altres finalistes en aquesta categoria han estat Jordi Ribot, per la fotografia 'Inundació a les vies del tren', publicada a 'El Punt Avui', i Carles Palacio, per la fotografia 'Festes de Sant Narcís', publicada al 'Nació Digital' i a 'Girona.Info'.

El premi a la millor iniciativa de comunicació institucional ha quedat desert.