Europa Press/DdeG, L'Escala

Els tècnics del Museu Arqueològic d'Empúries tenen fins demà, quan es presentarà en públic, per recompondre l'escultura. Durant el procés de restauració es va aprofitar per realitzar-li una meticulosa recomposició de les parts que se sabia del cert que li pertanyien, tal com va explicar ahir el director d'Empúries, Xavier Arquilué.

La inauguració del centenari de l'inici de les excavacions d'Empúries començarà demà amb la presentació en públic de la figura del Esculapi ja restaurat. Després de gairebé 100 anys, la figura torna al seu lloc originari. De fet, des de sempre s'ha relacionat aquesta important peça amb la imatge del jaciment. Per aquest motiu la direcció ha decidit habilitar una nova sala dins del museu perquè els visitants puguin veure l'escultura. La jornada de demà serà de portes obertes.

Aquest serà el tret de sortida de les activitats organitzades per commemorar aquesta important efemèride. De l'1 al 4 de març d'aquest mateix any se celebrarà el Congrés Internacional de la Société Française d'Etude de la Céramique Antique en Gaule a la sala Can Massot de l'Escala. Les tres primeres setmanes del mes de juliol s'impartirà la 62a edició del Curs Internacional d'Arqueologia d'Empúries.

Les exposicions també tindran el seu protagonisme en la celebració. Des de finals del mes de setembre i fins a final d'any, al Museu de l'Anxova de l'Escala es podrà visitar L'Escala i l'inici de les excavacions d'Empúries. També hi haurà l'exposició Empúries 1908. Puig i Cadafalch arqueòleg, mostra que es podrà visitar a la seu barcelonina del Museu d'Arqueologia i que pretén ser un homenatge a un dels màxims impulsors de les excavacions del jaciment.

Entre altres exposicions, el Museu d'Art de Girona acollirà La fascinació per Grècia i l'art a Catalunya als segles XIX i XX (d'octubre de 2008 a febrer de 2009).

Els concerts, la dansa, la música, la literatura i les sortides culturals també formen part del programa d'activitats. Dissabte dia 9 d'agost, per exemple, l'Amfiteatre d'Empúries acollirà l'actuació de de Savina Yannatou amb la Primavera de Salònica. Una setmana més tard, Miquel Gil i Lídia Pujol també portaran la seva música en les mateixes instal·lacions.

El centenari comportarà una sèrie d'inversions entre les quals destaca l'adequació de l'antiga sala de l'audiovisual multivisió d'Empúries que servirà per a la presentació permanent de la figura de l'Esculapi. No ha calgut incrementar les mesures de seguretat, que ja existien, però si reforçar els forjats, perquè l'Esculapi pesa aproximadament 800 quilos. També s'executarà el projecte de restauració i adequació museogràfica del fòrum romà d'Empúries i ja s'està treballant en la construcció d'un nou magatzem i d'un edifici de recepció de visitants. Aquesta reforma és possible gràcies a l'aportació del Ministeri de Foment a través de l'1% cultural.

El 23 de març de 1908 gràcies a la Junta de Museus de Barcelona, que en aquell moment estaven sota la direcció de l'arquitecte, arqueòleg, historiador de l'art i polític Josep Puig i Cadafalch van començar les excavacions de Empúries.

Uns anys en què el Noucentisme era un dels moviments més importants de la cultura catalana que tenia per objectiu modernitzar el país.

Des d'aquell moment el jaciment d'Empúries ha estat un referent de l'arqueologia catalana i la joia de la corona del Museu d'Arqueologia de Catalunya. Cent anys després de les primeres excavacions, tot just s'ha excavat menys d'un vint per cent del total del jaciment.