Efe/DdeG, Girona.

El Dia Internacional del Llibre es commemora avui perquè aquest dia, de 1616, van morir els dos més grans escriptors de la literatura universal: Cervantes i Shakespeare. Però tan errònia és aquesta coincidència com la majoria de les teories sobre els paral·lelismes en la seva vida i obra.

Molts experts al llarg de la història han comparat i trobat similituds entre Don Quixot i Hamlet o el rei Lear, entre Sancho i Falstaff, en la innovadora mescla de gèneres que van utilitzar els dos genis o, simplement en la seva contemporaneïtat de vida i de mort. Però, en realitat, les semblances entre ambdós genis són escasses.

L'error més difós és el de la data de la seva mort. Sempre s'ha mantingut que els dos van morir el 23 d'abril de 1616, però cap ho va fer. Cervantes va morir el 22 i va ser enterrat el 23, mentre que la diferència de dates és encara major amb Shakespeare, ja que en aquella època Anglaterra es regia pel calendari julià, per la qual cosa en realitat la seva mort es va produir un 3 de maig.

Mai es van trobar; Cervantes mai va sentir a parlar del geni de Stratford-upon-Avon; Shakespeare pot ser que ni tan sols llegís El Quijote; les seves vides són totalment oposades; un és novel·lista i l'altre dramaturg; drama davant de comèdia; no hi ha influències directes de l'un en l'altre. Més diferències que sem?blances. "Les coincidències són mínimes. L'única dada segura és que Shakespeare va llegir la primera part del Quijote i que hi ha una obra perduda de la qual es conserva un resum" on l'anglès -amb un col·laborador- reprèn el personatge de Cardenio, que apareix en un episodi de la principal obra de Cervantes. "La resta són conjectures", afirma el director del Departament de Filologia Espanyola i les seves didàctiques de la Universitat de Huelva, Luis Gómez Canseco, autor, amb Zenón Luis-Martínez, de Entre Cervantes y Shakespeare: Sendas del Renacimiento.

Pero la realitat no ha desanimat la imaginació d'altres escriptors que en els temps actuals han intentat buscar o inventar relacions, encontres o influències entre els dos genis. Carlos Fuentes, per exemple, el 1988 va recollir en un llibre d'assajos una teoria bastant estesa que afirma que "potser fossin la mateixa persona". Anthony Burgess dóna a Encuentro de Valladolid la seva visió d'una hipotètica reunió entre els dos escriptors. I la pel·lícula espanyola Miguel y William, que fantaseja, en to de comèdia, amb un encontre de Miguel de Cervantes i William Shakespeare, en l'Espanya de finals del segle XVI.