Les fotografies es van fer amb una càmera Polaroid, estan acompanyades d'informació bàsica de cada persona (nom, any i lloc de naixement) i formen part d'un catàleg en format caixa, on figuren ordenades per any de naixement. La regidora de Cultura, Anna Torrent, ha subratllat l'èxit que va tenir aquesta iniciativa, en el marc d'una exposició, ja que aquestes fotografies són un 'testimoni històric' dels olotins que l'any 2007 vivien a la ciutat.

La idea original era recollir-les en un llibre, però la convocatòria va acabar tenint tant èxit que al final s'ha hagut de plantejar en format de 'catàleg-caixa', per poder-les incloure totes i facilitar la seva consulta. Les més de 2.000 fotografies estan guardades en un màster, juntament amb els deu vídeos enregistrats amb motiu de l'exposició sobre el centenari de la ciutat i les fotografies seleccionades a la mostra des del 1907 fins al 2007. Per altra banda, també es guarden en un llapis de memòria els textos que es van demanar als deu assessors, que van rebre l'encàrrec de resumir els fets més destacats de cada dècada.

Segons explica la directora del Museu Comarcal, Montserrat Mallol, s'ha cregut convenient que aquest material es diposités a l'Arxiu d'Imatges de la ciutat, en comptes de quedar-se al museu, que és l'espai que va acollir l'exposició des del 6 de setembre fins al 28 d'octubre de l'any passat. L'acte del traspàs oficial s'ha fet aquest dimarts a l'Ajuntament d'Olot. A partir d'ara, tothom que ho vulgui podrà consultar-les a l'arxiu, on en futur també està previst que es digitalitzin. Per altra banda, ha explicat que aquest treball pot ser també de gran utilitat per aquelles persones que, en un futur, tinguin pensat fer estudis de població sobre la ciutat d'Olot, ja que amb les més de 2.000 persones retratades es pot extreure informació de la procedència dels ciutadans que hi van viure durant el període 1907.2007. Així, podem trobar-hi des d'una dona centenària nascuda a Estats Units però empadronada a Olot fins als bebès que van néixer l'any 2007 i que els seus pares van voler fotografiar-los. Tots els retrats pertanyen a persones nascudes a Olot o empadronades a la ciutat.

'És fantàstic tenir imatges de persones amb nom, edat i procedència', exclama l'arxivera municipal Anna Bonfill, si es té en compte que la majoria de fotografies antigues que actualment tenen al fons són de persones anònimes. Bonfill també ha destacat la importància d'aquest projecte pel fet que és un dels últims treballs importants que s'han fet amb una Polaroid, una càmera que permet revelar les imatges en seixanta segons i que ara, amb l'arribada de la fotografia digital, s'ha quedat obsoleta fins al punt que aquesta companyia va deixar de fabricar-ne l'any 2007. I per tant, aquest catàleg fotogràfic és també un 'testimoni' de la història de la fotografia.

En un futur, aquestes imatges es guardaran al nou Arxiu Municipal que s'està construint davant de la plaça de Braus i que segons paraules de l'alcalde, Lluís Sacrest, 'està anant al ritme esperat'. Actualment, s'està treballant en el pilotatge de l'edifici, que ha d'estar acabat a finals del 2009, segons les previsions inicials.