El Centre d'Estudis del Romànic (CER) de la Fundació Santa María la Real ha posat en funcionament una iniciativa a través d'una pàgina web per triar els set edificis d'estil romànic més representatius del nostre país.

Entre els vint edificis preseleccionats per un comitè d'experts, s'hi toben Sant Pere de Rodes i Santa Maria de Ripoll. La resta d'edificis de Catalunya que també es troben en aquesta primera preselecció són Sant Cugat del Vallès (Barcelona), Sant Climent de Taüll (Lleida) i Sant Vicent de Cardona (Barcelona).

El monestir benedictí de Sant Pere de Rodes, situat al terme municipal del Port de la Selva, va ser construït al segle X i està considerat el màxim exponent de l'art romànic de les comarques gironines. En destaca l'església, la torre-campanar i la torre de defensa.

Santa Maria de Ripoll va ser un monestir fundat pel compte de Barcelona, Urgell i la Cerdanya, Guifré el Pilós a l'any 879. L'objectiu de l'edifici, del qual en destaca la portada i els capitells del claustre, era ajudar a reorganitzar la vall de Ripoll.

La fundació Santa María la Real es dedica a la promoció del patrimoni cultural, natural i social principalment relacionat amb l'art romànic. L'objectiu del concurs és conèixer, a través del públic, quins són els monuments d'Espanya que més interès i inquietuds desperten entre els experts i els amants d'aquest estil.

Els internautes que ho desitgin, podran participar en la votació a través de www.maravillasdelromanico.com fins el pròxim 28 de desembre. Els monuments escollits seran analitzats per diferents especialistes en el X Curs d'Iniciació al Romànic que tindrà lloc al monestir Santa María la Real d'Aguilar de Campo, així com un llibre que es publicarà el 2009.