A quest diumenge celebrem la festa de la dedicació de la basílica de Sant Joan del Laterà de Roma. Per què celebrem a tot el món la festa de la dedicació d'aquesta basílica de Roma? Perquè és la catedral del Papa, com a bisbe de Roma, que garanteix la comunió i la unitat de totes les Esglésies, i per això se l'anomena "mare de totes les Esglésies". D'aquesta manera recordem i fem festa perquè tots estem units en una mateixa fe, i perquè l'Església de Roma, la de l'apòstol Pere, té la missió d'assegurar la comunió en tota l'Església catòlica.

Déu es manifesta, es fa present i es deixa trobar en la persona de Jesús. La majoria de religions de tos els temps i cultures consideren els temples, els seus edificis religiosos, com el lloc de trobada amb Déu. Creuen que Déu és present en els edificis sagrats. Per això, per entrar en relació amb Déu, cal anar als temples. Des de la fe cristiana, a on Déu és present, a on el podem trobar és en la persona de Jesús. I en Jesús se'ns manifesta i ens fa sentir el seu amor.

L'Església primerament som les persones i no els edificis.

Com a conseqüència d'aquesta nova visió religiosa, primer som les persones, la comunitat, tal com diu l'apòstol Pau: ¿No ho sabeu que sou un temple de Déu i que l'Esperit de Déu habita en vosaltres? No cal anar a buscar Déu a fora, en indrets i ritus misteriosos, Ell es manifesta i en fem experiència en la comunitat de Jesús, en l'Església, en les nostres parròquies. Perquè la comunitat viu i fa present la persona de Jesús: "Jo seré amb vosaltres cada dia fins a la fi del món".

L'Església, font d'aigua viva per eixugar la set de vida. Penso en una bonica expressió del papa Joan XXIII, que el nostre Concili català va recollir en el missatge final: "Per a tots voldríem ser una font al mig de la plaça pública on hi ragés l'aigua viva de l'Evangeli de Jesús". De cada parròquia hauria de néixer aigua viva per amorosir les sequeres del món, per ser bàlsam de perdó i d'esperança, guarir així les ferides, i per ajudar a viure amb tot el sentit la vida normal i de cada dia (...).