La Federació Intercomarcal de CGT Girona, en col·laboració amb la biblioteca pública de Salt, promou un seguit d'actes sobre la història local de la Vila de Salt, paral·lels a l'exposició La revolució llibertària - 70è aniversari del 19 de juliol del 1936, que es pot visitar a la Nau Kropotkin de Salt fins el dia 16.

L'exposició, organitzada per la CGT (Confederació General del Treball) amb amb la Fundació Salvador Seguí, comprèn el període des de la creació de la 1a Internacional fins a l'exili del 1939. Després de més de dos anys de recorregut per diversos indrets de l'Estat espanyol, recentment s'ha exhibit a tot Catalunya i a la vila nord-catalana de Perpinyà. Juntament amb l'exposició, es desenvolupen un seguit d'actes de tipus històric i cultural: conferèn?cies, una visita urbana guiada i passis audiovisuals, dins el cicle La por a la memòria no tanca ferides. Jornades sobre la Vila de Salt en el període de la República, la revolució, la Guerra Civil, la repressió i l'exili.

Aquestes jornades posen relleu en fets i figures locals com Eduard Pardo o Teresa Pons, que el 19 d'octubre de 1936 es va convertir en la primera regidora de l'Ajuntament de Salt i molt probablement de les nostres comarques. L'objectiu és recuperar la memòria de persones i episodis de la història de Salt que en molts casos estan necessitats i pendents de treballs de recerca. Tot i que aquesta iniciativa parteix d'una organització d'adscripció llibertària, els fets i les trajectòries vitals dels saltencs relacionats són àmplies i no es presten a qualsevol intent de manipulació interessada, afirmen els responsables de les jornades.

La pròxima conferència de La por a la memòria no tanca ferides és la que protagonitzarà dimarts Xavier Díez, doctor en Història Contemporània i autor de diversos llibres sobre cultura i pensament llibertari i sobre la Transició espanyola. En aquesta conferència, que tindrà lloc a les 20.30h a la mateixa Nau Kropotkin, Díez parlarà de L'anarquista violent: la construcció d'un mite. Altres participants seran Pau Lanao (dia 12) o el veterà militant antifranquista Octavio Alberola (dia 14). Els historiadors Josep Maymí i Jaume Prat van ser els qui van obrir el cicle dimarts i dijous passat.