Aquest és un llibre sobre castellers, escrit per dues persones que no són "especialistes consumades" en aquest món. Però amb una gran força literària i molt de respecte per aquesta tradició catalana, Pep Prieto i Carles Ribas han tirat endavant un projecte, un encàrrec, materialitzat en el llibre Castells humans. Històries de vides envoltades de castells. L'obra es presentarà demà a la Llibreria 22, a les vuit.

La pàgina web www.eljoccasteller.cat cada cop ha anat agafant més volada i tenint més visites. I va ser precisament arran d'una proposta de Pep Sucarrats, creador del web, d'on va néixer aquesta iniciativa. Pep Prieto explica que "quan ens ho van oferir, ens vam quedar una mica parats perquè no som experts ni molt menys en aquest món". Després de reflexionar, els dos col·laboradors del Diari de Girona ho van acabar acceptant, "perquè les condicions eren molt engrescadores i ens van donar la màxima llibertat creativa".

Aquesta llibertat s'ha plasmat en deu contes, cinc de cadascun dels escriptors, on el rerefons és sempre el món dels castells. "Ara bé", explica Carles Ribas, "aquest no és un llibre exclusiu per als coneixedors d'aquest món, creiem que el pot disfrutar tothom, tant els amants dels castells com els de la literatura".

Això sí, com que els entesos són força exigents, els autors han intentat ser molt respectuosos i no cometre cap error tècnic. En aquest sentit, Ribas comenta com a anècdota que en algunes ocasions els han corregit quan han escrit "sobre alguna mena de pilar que no existeix, i ens han explicat el perquè tècnicament ho hauríem de canviar". Així doncs, els dos escriptors manifesten que no tenen "por d'ofendre, però hem notat curiositat en aquest món per llegir el llibre i veure com hem ficcionat totes aquestes històries".

A més de tenir els castells com a rerefons del llibre, Prieto i Ribas expliquen que han intentat aplicar-ne els valors als contes: "El treball, la disciplina, la solidaritat i la col·laboració". Com el cas de la història que transcorre en una discoteca, i que té uns personatges noctàmbuls que es "dignifiquen" per la seva relació amb els castells. En un altre, El noi de Valparaiso, Ribas es basa en un fet real: la visita dels castellers de Vilafranca a Xile, on s'ensenya a fer castells "pels valors positius que inculquen als joves".

Sobre les tradicions catalanes, els autors ho tenen clar: "Hi ha certs prejudicis envers la nostra cultura. Allò tradicional no té per què ser ranci, és més, el poder fer ficció sobre el món casteller demostra que aquest té unes mires molt més àmplies del que es creu".