Un equip de científics de la Universitat de Granada investiga l'origen dels cristalls de magnetita trobats en un meteorit marcià, trobat al seu torn a l'Atlàntida l'any 1984. Aquesta iniciativa científica pretén contribuir a esclarir si va existir vida al planeta Mart.

El projecte, en el qual també participen investigadors de la NASA i dels Savannah River Ecology Laboratory de la Universitat de Georgia, examina aquest fragment rocós, d'uns dos quilos de pes i compost bàsicament per un silicat mineral anomenat ortopiroxina.

Així ho va explicar ahir la investigadora responsable dels experiments i professora del Departament de Microbiologia de la Universitat de Granada, Concepción Jiménez. Aquesta va avançar que el grup està treballant per determinar si el meteorit conté restes d'activitat biològica al seu interior. Segons va destacar la científica, cap investigador ha establert encara "criteris objectius" que permetin distingir l'origen biològic de les mostres minerals.

Segons Jiménez, no és possible saber inequívocament l'origen bacterià o no de minerals trobats en sediments terrestres o extraterrestres, i per aquest motiu el primer pas consisteix a establir criteris que determinin l'origen del mineral.

Aquesta fase és "fonamental" per concloure si les mostres de magnetita trobades al meteorit estan lligades o no a alguna activitat bacteriana a Mart, ha asseverat la investigadora responsable dels experiments.

Bacteris com els terrestres

Tot i que encara no hi ha proves concloents, doncs, la professora ha advertit que els cristalls de magnetita - òxids de ferro - trobats dins el meteorit presenten característiques semblants als que es formen per les bactèries magnetotàctiques, que viuen actualment a la Terra.

Per acabar amb aquesta incertesa, els científics de la universitat granadina estan desenvolupant experiments en els quals tracten de sintetizar cristalls de magnetita a través de diversos mètodes inorgànics, combinats amb altres mètodes controlats per diferents microorganismes.

A través de tècniques de microscopia electrònica i espectroscòpiques, pretenen comprovar si és possible efectivament diferenciar magnetites en funció de l'origen bacterià o no.

El meteorit que estan usant els científics, denominat ALH84001, va ser trobat a la regió d'Allen Hills de l'Antàrtida. La troballa va ser feta l'any 1984.