El grup de recerca de la Universitat de Girona Studia Humanitatis organitza un congrés internacional a Roma pels dies 13, 14 i 15 de novembre. El títol és L'umanesimo catalano e l'Italia. Storia, cultura e arte, i és el tercer que endega aquest col·lectiu liderat per Mariàngela Villalonga. Els anteriors van ser Història i llegenda al Renaixement, al 2002, i El bisbe Margarit i la seva època, el 2006.

En aquesta ocasió, es parlarà sobre l'humanisme català i Itàlia, és a dir, sobre la presència de la cultura catalana en aquesta terra i també sobre la influència italiana en l'humanisme català. El congrés és coorganitzat amb l'Istituto Storico Italiano per il Medioevo (ISIME), que són col·laboradors científics del grup de recerca.

Durant els tres dies, hi prendran part ponents de la Universitat de Girona, de la Universitat Autònoma de Barcelona, del MNAC, de la Koninklijke Bibliotheek van België, de l'ISIME, de la Università degli Studi di Roma, del Hauptstaatsacrchiv Düsseldorf i del Pontifical Institute of Mediaeval Studies of Toronto, entre d'altres.

Trobada de filòlegs catalans

A banda, la Facultat de Lletres de la UdG també ha participat en una altra activitat interuniversitària. I és que Girona ha acollit la reunió de la Coordinadora d'Estudis Universitaris de Filologia Catalana. S'hi van trobar directors de departament, coordinadors d'estudi i altres representants i responsables de les universitats de Barcelona, UAB, UOC, Rovira i Virgili, Lleida, València, Alacant i les Illes Balears. A la trobada, es va manifestar que la demanda de places de titulats en Filologia Catalana en un futur immediat serà elevada, fins al punt que mancaran més llicenciats dels que el sistema universitari proveeix ordinàriament cada any.