El cost global de la renovació de la Sala XX del Palau de Nacions de l'ONU de Ginebra, i de la seva cúpula pintada per Miquel Barceló, ascendeix a 18,5 milions d'euros, més el 10 per cent. Així ho va anunciar ahir l'ambaixador d'Espanya davant la seu de l'ONU, Javier Garrigues.

El diplomàtic va oferir la xifra intentant posar fi a la polèmica que envolta l'assumpte, i va confirmar que s'havia usat 500.000 euros dels Fons d'Ajuda al Desenvolupament (FAD). La justificació, segons Garrigues, és que aquesta obra d'art contribueix a la promoció dels drets humans i el multilateralisme.

"El pressupost aprovat pel patronat de la fundació Onuart és de 18.487.498 euros, a més d'una desviació autoritzada del 10 per cent sobre aquesta quantitat", va afirmar Garrigues. Va indicar que la xifra "cobreix la totalitat dels costos, l'obra d'art i d'enginyeria, els honoraris de l'artista i el moblament". No obstant això, no va voler oferir un desglossament del cost total: "Existeix aquest desglossament, però és un tema que no considerem que s'hagi de desvetllar aquí".

L'Estat espanyol es va comprometre a aportar almenys 7,4 milions d'euros dels prop de 20 que costa la rehabilitació de la sala XX. L'aportació s'ha fet "amb el pressupost del Ministeri d'Assumptes Exteriors i Cooperació, i en part amb les aportacions de les comunitats autònomes", ha precisat en un comunicat el departament dirigit per Miguel Ángel Moratinos.

El director general de l'ONU, Serguei Orzhonikidze, va expressar l'agraïment de les Nacions Unides per aquest regal d'Espanya, que -va recordar- va ser una iniciativa personal del Rei sorgida de la seva visita a Ginebra l'any 2005.

La donació s'emmarca dins de les contribucions demanades als països membres per modernitzar el Palau de Nacions.