Durant el certamen, que s'allargarà fins diumenge, es projectaran una cinquantena de films i s'entregaran premis a l'actriu Assumpció Balaguer, a Julio Férnandez, president de Filmax i als directors de 'Rec', Jaume Balagueró i Paco Plaza. A més, per primer cop en deu edicions, el festival atorgarà un premi a l'Ajuntament de Manresa com a mostra d'agraïment pel seu suport al certamen. El sotsdirector del Fecinema, Carles Ortega, diu que el festival es presenta bé ja que la programació és 'molt sòlida'.

Una cinquantena de pel·lícules es projectaran al certamen en les seccions de cinema negre, fantàstic, pantalla d'actualitat, retrospectiva, curts a concurs, sessió de cine-fòrum, sessió golfa i 'Placidoscope'. El Fecinema projectarà films com 'Appaloosa', d'Ed Harris; 'Entre les murs', de Laurent Cantet i 'Genova', de Michael Winterbottom. En la cloenda es podrà veure 'Il Divo', de Paolo Sorrentino.El sotsdirector del Fecinema, Carles Ortega, explicava hores abans de l'acte inaugural que el festival es presenta 'francament bé' ja que, segons Ortega, té 'l'hàbit molt sa' d'acollir una programació 'molt sòlida'.

En aquest sentit, Ortega ha recordat que els films de la inauguració i el de la cloenda, 'Gomorra' i 'Il Divo', han estat nominats com a millors pel·lícules europees. Ortega també ha destacat que el 70% de les projeccions de la secció oficial de cinema negre són europees. Tot i així, com cada any, els impulsors del Fecinema reivindiquen una major implicació per part de les administracions. Ortega agraeix el suport rebut de l'Ajuntament de Manresa però explica que, a vegades, els ens públics no són conscients que un festival de cinema és un 'potent altaveu' per a la projecció d'una ciutat.

Els sotsdirector del festival considera que a l'hora d'atorgar les subvencions s'hauria de tenir en compte la projecció que comportarà l'activitat. La desena edició del certamen estrena un carnet per als joves, que podran entrar gratuïtament a les sessions de cinema fantàstic i a les retrospectives i gaudir d'un 50% de descompte per al titular del carnet i el seu acompanyant en la compra d'entrades per a les sessions de cinema negre i pantalla d'actualitat.

El preu del carnet és de 5 euros que es destinaran a un projecte de cooperació social de Creu Roja Manresa. El Fecinema es completarà amb les tertúlies del 'Cafè negre' i el cine-fira. La gala de lliurament dels premis es farà diumenge, a les vuit del vespre, a la sala Gran del teatre Kursaal amb l'actuació del músic i compositor Carles Cases, acompanyat de Raynald Colom, Raül Reverter, Álvaro Fernández, Jordi Gaspar i Lluís Ribalta, que presentarà una nova banda sonora per al film 'Los intocables', de Brian de Palma. Cases també va ser l'encarregat d'obrir la primera edició del festival ara fa 10 anys.

De forma paral·lela al festival, la sala d'art Granero, al costat dels multicinemes Atlàntida, exposa una mostra de l'il·lustrador Jack Mircala que crea la majoria de les seves imatges a partir de maquetes fetes amb cartolina que omple de personatges gòtics i melancòlics i que després fotografia. Mircala ha exposat en esdeveniments com la Setmana de Cinema Fantàstic i de Terror de Donosti.