El dissenyador Javier Mariscal va criticar ahir, durant la presentació a València de la seva última exposició Bombai Sapphire Design Exhibition, el "caos absolut"i "bestial" de l'urbanisme valencià i les "animalades" que fa a la ciutat l'arquitecte Santiago Calatrava. D'aquest va assegurar que hi ha qui diu que és l'arquitecte "més guai del món", i va opinar que "potser aquí sí, però en altres pobles no".

Mariscal es va pronunciar en aquests termes durant la presentació de la seva última exposició als mitjans de comunicació a la Sala d'Exposicions de l'Ajuntament, en la qual hi havia també la regidora de Cultura, María José Alcón, que va ser interrumpuda en alguna ocasió per recordar-li que "el pluralisme i el respecte a tots els artistes és el que fa a una ciutat gran; el respecte a la llibertat i a la forma de pensar de totes les persones", va recalcar.

No obstant això, el dissenyador va insistir que, malgrat que la ciutat li semblava atractiva i que li encantava veure els edificis i la llum, hi són presents les "animalades" de Calatrava i una espècie de "caos absolut i bestial" que cada vegada més "s'assembla al desastre de Madrid". Sobre això, va asseverar que "hi ha a gent a la qual li encanta que tot creixi més, que hi hagin cada vegada més autopistes i es tiri més ciment" però va mostrar el seu desig que "no creixés tant i tan desordenament, amb tanta conya".

Va assegurar que no li semblava "positiu" com es va plantejar el Museu de les Ciències de les ciutat o l'"últim trasto" de Calatrava, ja que, a parer seu, "falta un programa i una serietat".

No obstant això, va reiterar que hi ha gent a la qual li sembla que València necessitava això, "aquestes animalades", perquè així "surt al mapa". "Jo crec que no", va postil·lar. En aquest sentit, va lamentar que ja gairebé no existeixi el passeig de València al mar, ja que "no han deixat res" i "no s'aprecia el secà" de la capital valenciana.