L'Arxiu Municipal de Roses ha fet restaurar i digitalitzar 70 pergamins que havien estat cedits fa diversos anys per la família Coll i que daten d'entre 1320 i 1639. El material, segons han explicat fonts de l'arxiu municipal, es considera de gran transcendència tant per la seva diversitat geogràfica com per la rellevància social, econòmica i política que van tenir alguns dels membres de les famílies Coll i Caritg en la història de la població. A hores d'ara els documents ja es troben a l'arxiu, on tothom qui ho desitgi els pot consultar en el seu nou format digitalitzat.

L'Ajuntament ha explicat que els pergamins recullen documentació referent a la gestió del patrimoni agrícola generat per una sèrie de famílies de l'Alt Empordà i l'Alta Garrotxa. D'una banda, es troba la documentació produïda per la família Caritg, que residia a Lliurona. En aquesta població és on hi havia un dels majors i més importants patrimonis agraris de les comarques gironines de l'època. De l'altra banda, hi ha informació generada arran del matrimoni entre Verònica Caritg i Benet Coll, un pagès hisendat de Roses que va suposar la unificació dels dos grans patrimonis agrícoles formant una gran hisenda comuna.

Més tard, Miquel Coll i Caritg va ser un dels membres destacats de la política gironina i de la classe propietària agrícola que, a les darreries del segle XIX, van impulsar l'avenç tecnològic de l'agricultura altempordanesa. A més, Coll va estar també implicat en la lluita contra la fil·loxera, i va formar part del col·lectiu que va impulsar la creació del Sindicat Olivarer de l'Alt Empordà.

Documentació en mal estat

Tots aquests pergamins van ser donats per la família Coll a l'Ajuntament de Roses l'any 1996. En aquest moment el material presentava diversos signes de fort deteriorament; per tal de recuperar aquest material, l'arxiu municipal va decidir encarregar recentment al taller de restauració de la Cort Reial de Girona el seu tractament tècnic (desinfecció i neteja, consolidació i fixació de tintes), amb la finalitat d'assegurar la seva conservació i facilitar-ne la lectura.

A banda de la seva recuperació física, la seva digitalització permetrà a partir d'ara optar per un mitjà de consulta alternatiu, sense que s'hagin de manipular els pergamins originals.