El festival Temporada Alta portarà aquest cap de setmana a Celrà l'espectacle de dansa intimista i improvisació Night Stand, una producció del centre de creació L'Animal a l'Esquena.

L'espectacle, que s'estrena per primer cop a l'Estat, planteja un diàleg entre els coreògrafs nord-americans Lisa Nelson i Steve Paxton, que a través de diferents fragments musicals interactuen a dalt l'escenari. Segons va ressaltar ahir el codirector de l'Animal a l'Esquena, Toni Cots, l'espectacle "Night Stand neix de la convivència de projectes entre Nelson i Paxton, "és un espai on l'espectador es trobarà confrontat amb la improvisació i la complicitat entre ells dos, més que amb una manera d'entendre la dansa com a tècnica".

L'espectacle Night Stand és fruit de la col·laboració entre el Festival Temporada Alta i el centre de creació artística l'Animal a l'Esquena. Interpretada pels creadors de dansa nord-americans Lisa Nelson i Steve Paxton, l'obra permet veure els lligams de la col·laboració entre els dos artistes, que fa més de trenta anys que dura (des del 1975).

Night Stand es va poder veure per primera vegada a Montpeller l'any 2004, i ara arriba per primer cop a Catalunya i a l'Estat. A partir de diferents fragments musicals, els dos coreògrafs teixeixen un diàleg sobre l'escenari que es basa en la intimitat i la improvisació. L'espectacle dura 55 minuts, durant aquest temps el públic podrà veure de quina manera Nelson i Paxton parlen entre ells amb els moviments del cos i el ritme.

Segons concreta el codirector de l'Animal a l'Esquena, Toni Cots, aquesta "és una peça bastant difícil de situar, perquè neix de la convivència entre els dos coreògrafs i dels projectes que han emprès junts". Cots afegeix que "Night Stand és una obra que revela una certa intimitat i obre un espai on l'espectador no entendrà la dansa com a tècnica, sinó que estarà confrontat amb la improvisació i la complicitat".

Night Stand es podrà veure aquest cap de setmana a l'espai que l'Animal a l'Esquena té a Celrà. Les funcions seran dissabte a les deu de la nit i diumenge a les set de la tarda.

El director de Temporada Alta, Salvador Sunyer, va ressaltar ahir en roda de premsa que la col·laboració entre el Festival de Temporada Alta i el centre de creació L'Animal a l'Esquena, que ja s'ha portat a terme en anteriors edicions, "és una línia a redefinir i fer créixer perquè l'àrea urbana de Girona s'especialitzi amb les arts escèniques".

Sunyer considera que el potencial d'aquesta zona, amb equipaments i centres de creació, és un valor segur a l'hora de convertir l'àrea urbana de Girona "en una certa capital escènica" del país. En aquest sentit, el director de Temporada Alta va afirmar amb modèstia que no és agosarat dir que aquest projecte, "en uns cinc o sis anys, pot permetre que gent del món de les arts escèniques vingui aquí a viure, perquè és un lloc dinàmic i amb moltes relacions en aquest camp".

Tret de sortida a l'Ateneu

Coincidint amb la presentació de Night Stand, l'Ajuntament de Celrà també ha presentat el remodelat Teatre de l'Ateneu. Precisament, demà divendres a les set de la tarda, un projecte en el qual el centre de creació l'Animal a l'Esquena hi ha pres part, obrirà aquest nou espai escènic.

Es tracta de la peça Athar, del coreògraf i creador marroquí Saïd Aït El Moumen. La peça parla de l'aspecte individual de la religió a partir del cristianisme, el judaisme i l'islamisme i fins a quin punt aquest aspecte individual pot deixar constància en el cos humà.

La peça gira al voltant d'un eix central, tres ballarins, cadascun dels quals es mou dalt l'escenari, que representen una de les tres creences, el cristianisme, el judaisme i l'islamisme. Els intèrprets són el saragossà Daniel Benito, el marroquí Zakaria Aït El Moumen i la israeliana Rotem Ritov, que encarnen el cristianisme, l'islamisme i el judaisme, respectivament.