"Té més delicte" el que, sent culte, fa el mal, perquè és senyal que es tracta d'un "dolent dolentíssim", ha prosseguit Vallvey, mentre que Savater ha apreciat que per entendre el mal és millor llegir 'Crim i càstig', del rus Fiódor Dostoievski, que un llibre d'ètica, perquè és "més fàcil" explicar-lo narrativament.

En roda de premsa, els dos escriptors han reflexionat sobre el mal arran de l'obra de Vallvey, 'Muerte entre poetas' (Planeta), en què una mecenes viuda de poeta convoca una reunió en un cigarral de Toledo a l'estil més insigne de la poesia. Però tot es torça quan es produeix un assassinat, de manera que la trama, a més de girar al voltant de la literatura, tracta les passions violentes inherents a l'ésser humà.

"Es tendeix a rebutjar el mal com si no fos humà, i està encapsulat en la nostra essència, i alguns es deixen devorar per ell", ha assegurat l'escriptora recordant el cas del "monstre austríac", que va tancar durant 24 anys una de les seves filles i la va violar en reiterades ocasions.

"Occident fa anys que ha renegat del mal, ho ha assimilat a la malaltia, i és més difícil combatre'l amb la negació", ha prosseguit, i Savater ha reblat amb una cita de 'La metamorfosi' d'Ovidi: "Veig el que és millor i ho aprovo, però faig el pitjor".

Per la seva banda, Savater ha dit que el seu llibre,'La hermandad de la buena suerte', és "entreteniment intel·ligent", una ficció "pura" que no pretén "donar lliçons" ni provocar "turment intel·lectual" en el "resignat" lector.

"És per a qui comparteixi amb mi que una cosa entretinguda no té per qué ser sense fons", ha dit el guanyador, i ha afegit: "Les tonteries no m'entretenen gens. 'Gran Hermano' és avorrit".

La seva novel·la d'amaniment metafísic gira al voltant d'una carrera de cavalls, de les seves rivalitats i incidents, aventures i desventures. Vallvey ja ha començat a llegir-la i ha reconegut que és "més original" que la seva, de la qual Savater --que ja se l'ha llegit sencera-- ha assegurat que "compleix el requisit" que els detectius han de ser "extravagants", ja que el seu protagonista és un meteoròleg poeta.