L'església dels Dolors de Girona ja compta amb tres quadres dels Set Dolors de la Mare de Déu totalment restaurats. Ahir es va mostrar en aquest emplaçament el resultat de les actuacions practicades a la Presentació de Jesús al Temple, una pintura a l'oli sobre tela de grans dimensions. L'actuació ha estat finançada pel Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat, i per l'Ajuntament de Girona.

La rehabilitació del quadre es va iniciar a finals de 2007, quan es va traslladar la peça al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, el CRBMC. L'equip format per Maria Sala, Ruth Bagan, Esther Gual, Lourdes Domedel i David Silvestre va ser l'encarregat d'actuar-hi per tal de restaurar-lo.

Pel que fa a l'estat de conservació de l'obra, es va constatar que era força semblant al de les dues intervingudes anteriorment. Es tracta de La fugida a Egipte, restaurada l'any 2000; i Jesús entre els Doctors, rehabilitada tot just l'any passat.

Abans de la rehabilitació, es va examinar les condicions en les quals es trobava l'obra. L'equip tècnic va constatar-hi nombrosos forats i estrips, alguns dels quals ja havien estat cosits en anteriors intervencions. L'aspecte més positiu és que, malgrat l'aparença, la consistència estructural de la peça era encara força bona. Després d'una primera actuació de neteja -donat que la peça estava coberta per una capa de brutícia-, la peça es va traslladar al Centre. Allà es va tractar els estrips, adherint-los fil a fil i usant-hi empelts on fos necessari. Pel que fa a la neteja de la capa pictòrica, es va eliminar el sutge i el vernís ja envellit, i es va recuperar les capes de pintura perdudes reintegrant-les cromàticament.

També el bastidor de fusta que donava suport a la peça es trobava en molt mal estat i provocava deformacions a la tela. Així va ser com l'equip del CRBMC va decidir substituir-lo per un altre de nou, en fusta i alumini. Aquesta actuació es va fer a la mateixa església.

Un cop feta la intervenció a la tela, es va tornar a l'església dels Dolors; va ser el passat 10 d'abril. Allà es va muntar en el nou bastidor, i se li va protegir la part de darrere amb un teixit sintètic transpirable.

D'aquesta manera, doncs, ja són tres els Set Dolors de la Mare de Déu que s'han restaurat. El conjunt està format per sis peces pictòriques, més la Pietat de l'altar major d'aquesta església. Tot el procés de restauració forma part d'un pla de rehabilitació general del temple més ampli.