Pot ser que Mickey Mouse no envelleixi, però el seu carnet d'identitat assegura que ahir complia 80 primaveres, tota una vida dedicada a arrencar somriures entre els més petits, encara que per a això, tan presumit ell, s'hagi retocat les orelles, el nas o els ulls amb el pas del temps.

Aquest petit rosegador, molt aficionat als pantalons curts de color vermell, les sabatilles grogues i els guants blancs, amb el seu somriure, és el personatge per excel·lència de Walt Disney, i va aparèixer per primera vegada en un cinema de Nova York, on es va exhibir el curtmetratge Steamboat Willie, el 18 de novembre de 1928. Mickey servia a bord d'un vaixell de vapor comandat pel malvat capità Pete Pota de Pal, que ordena al personatge pelar patates quan descobreix el gust del ratolí per la música.

Aquesta història va ser la primera que es va distribuir, encara que no l'original. Abans s'havien creat Plane Crazy i Gallopin Gautxo, les dues mudes, que no es van estrenar fins a més endavant.En aquella època, els ulls eren dos punts negres; les orelles eren llargues en comptes de rodones; el nas era diferent d'ara i tenia el rostre blanquinós, en lloc del rosat que va començar a adquirir a partir de 1935. Aleshores, Mickey ja havia pronunciat les seves primeres paraules: "Hot Dogs!", a The Karnival Kid (1929). El ratolí més famós del món, al qual originalment va posar veu el mateix ?Disney, és avui tota una icona de la cultura nord-americana i la ?imatge d'un dels grans imperis històrics de la mercadotècnia mundial, després d'aparèixer en desenes de pel·lícules (Fantasia, de 1940, és possiblement la més recordada).