barcelona i girona, finals diferentsUn moment de l'enfrontament entre Mossos i estudiants, dalt de les Rambles de Barcelona.Un manifestant es queixa d'un cop.A Girona la marxa dels estudiants va transcórrer pacíficament.

La manifestació d'ahir a Barcelona en contra del procés de Bolonya va acabar en forts enfrontaments entre els Mossos d'Esquadra i els estudiants, quan aquests pretenien accedir a les Rambles a l'alçada de la cruïlla amb el carrer Pelai. Uns 4.000 estudiants, segons la Guàrdia Urbana, es van mobilitzar sota el lema "Ahir llicenciat, avui graduat, demà precarietat". Els assistents havien estat convocats per la Coordinadora d'Associacions d'Estudiants (CAE) de la Universitat de Barcelona (UB), la Pompeu Fabra (UPF) i l'Autònoma (UAB), acte al qual es van sumar els sindicats USTEC·STEs, CGT y CPC.

Segons el portaveu de CEA, Hugo Alvira, van acudir 10.000 estudiants a la convocatòria de Barcelona, per tal de "paralitzar" l'Espai Europeu d'Educació Superior (EEES) fins que els rectors de les universitats catalanes "dialoguin amb els estudiants".

Els alumnes van començar la marxa a la plaça Universitat i van recórrer el carrer Pelai fins a plaça Catalunya. Un cop allà, es van voler desviar del traçat i baixar per la Rambla. En aquell moment es va produir un enfrontament contra els Mossos d'Esquadra, que van carregar contra els estudiants, alguns dels quals van patir contusions. A més, també va resultar ferit en un llavi un fotògraf.

Segons van informar els Mossos d'Esquadra, quatre membres de la policia van resultar contusionats lleus, i un ferit per les cremades dels petards que van llençar els estudiants.

A més, la policia autonòmica va detenir un jove, Adrià C. A., de 20 anys i nacionalitat espanyola, per desordre públic. També podria imputar-se-li atemptat contra l'autoritat. El detingut es va enfrontar als Mossos que formaven la barrera policial que impedia que la manifestació s'endinsés a la Rambla. El Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) va emetre un comunicat en el qual hi afirmaven que havia estat "hores després d'acabar-se la manifestació" quan "un estudiant militant del SEPC ha estat detingut pels Mossos quan tornava a casa".

Ocupació de les aules

La manifestació va prosseguir fins a plaça Urquinaona, on els estudiants van fer marxa enrere per la Ronda Universitat per tornar al punt d'inici. Allà van ocupar l'Edifici Central al crit de "Contra Bolonya, ocupem les aules".

Un centenar d'alumnes van intentar entrar a cops al Vicerectorat de Política Acadèmica i Convergència Europea, departament que s'encarrega del Pla de Bolonya, encara que sense èxit. Van picar durant vint minuts la porta, sota la consigna "Acció directa contra Bolonya", fins a causar alguns petits desperfectes a la porta.

Posteriorment, els estudiants van celebrar una assemblea al vestíbul de l'edifici històric, on van anunciar la seva decisió de quedar-se a dormir allà "fins que els rectors catalans conviquin un referèndum vinculant sobre l'aplicació de Bolonya".

El contrapunt de la vaga són els 31 graus de l'EEES que ja imparteixen les universitats catalanes perquè ja han estat aprovats a nivell estatal, i els més de 200 que es tramitaran aquest curs per començar el 2009 - 2010. El procés ha d'estar completat al següent curs.