Des de 1972 i fins a l'actualitat, l'Associació Arqueològica de Girona s'ha dedicat a descobrir i promocionar aquesta disciplina a les nostres comarques. Ara, el secretari de l'entitat, Pere Canton i Playà, ha recollit els 36 anys d'història de l'associació en un llibre que porta per nom Història de l'Associació Arqueològica de Girona (1972 - 2008), amb l'objectiu que la feina endegada per l'entitat quedi plasmada en una sola obra.

Canton explica que la documentació per al llibre va començar fa molt de temps, "onze anys, que és quan vaig entrar com a secretari de l'associació". Tot aquest material l'ha dividit en dues parts: l'arqueològica i la social. "Al llibre hi ha documentats tots els descobriments que hem fet al llarg dels anys, principalment troballes a l'aire lliure i uns 600 descobriments de jaciments". De tota la tasca realitzada, segons Canton, "la més important ha estat el descobriment del Paleolític Inferior a Catalunya. El Puig d'en Roca és el primer jaciment on es va c0nstatar la presència aquí de l'home primitiu, i això té un valor incalculable".

El secretari de l'associació també ha volgut deixar palesa en el llibre la tasca social i de difusió que ha fet l'entitat: "A la transició vam actuar com una escola de cultura, promocionant i divulgant la nostra llengua, els nostres valors culturals i el patrimoni, amb exposicions, conferències, cursets i excursions, entre d'altres coses". Un apartat de recull de premsa repassa la història de l'associació a través dels diaris de l'època.

El llibre, segons Canton, també és un homenatge a les persones que han fet possible els 36 anys de l'entitat, "tant els que hi són com els que ja no". D'entre tots, el secretari ha volgut destacar Josep Canal, Francesc Riuró i Eudald Carbonell. En el cas d'aquest darrer, explica que "tot i que avui dia és una figura molt mediàtica va començar en aquest món amb nosaltres, i sempre ens ha encoratjat a continuar amb la nostra feina per tal que no es perdi el patrimoni i que el difonguem".

Aquesta obra és una manera de donar a conèixer la tasca de l'entitat, donat que segons Canton, "hi ha un problema greu perquè la gent jove no s'engresca per l'arqueologia". Hi ha excepcions, com Albert Olines, "que des que va acabar la carrera d'Arqueologia és un dels nostres puntals". Per promocionar la seva feina i apropar-se a tothom, Canton remarca que les descobertes del Paleolític Inferior fetes al Camí dels Carlins de Salt "van estar en una exposició al Museu de l'Aigua per on hi va passar molts escolars, per inculcar-los que és important recordar el passat per millorar el futur".

record sobre paper de la memòria de l'associació El llibre recull tant troballes arqueològiques com activitats de l'associació.Restes trobades al Tut de Fustanyà (Queralbs) i al Pla del Roser (Sant Joan de les Abadesses).Dedicatòria a l'entitat del president Josep Tarradellas, feta el dia 1 de novembre de 1979.L'estand de l'associació a Fires de Girona l'any 1979. Article del Diari de Girona sobre l'Homo Antecessor, el novembre de 1997.