Del patrimoni romànic del Baix Empordà hi ha un monument que en destaca i que encara no ha estat suficientment reivindicat: l'antic monestir de Sant Miquel de Cruïlles. Per tal de recuperar el seu entorn i fer-ne un centre d'interès cultural i turístic, s'ha constituït l'Associació de Sant Miquel de Cruïlles. L'entitat pretén establir diàlegs amb les institucions per tal de difondre aquest monument, i recuperar-lo per als ciutadans.

El seu tresorer, Joan Badia-Homs, explica que han decidit constituir-se com a associació "perquè fa molts anys que es parla de la recuperació del monestir però mai s'havia fet un projecte ben elaborat per fer-ne una restauració". Des de l'entitat afirmen que han copsat molta sensibilitat a la comarca envers la conservació d'aquesta església, que és la que ha aportat més material romànic al Museu d'Art de Girona. Segons Badia, "ens preocupa la projecció turística del monument pel gran gruix d'obra noble medieval que té, l'original de les quals és a Girona". Per aquest motiu, l'Associació vol que es puguin fer còpies de peces com el Sant Crist en Majestat del segle XII, una de les principals peces que eren a Cruïlles, i que se situïn al monestir un cop restaurat. Val a dir que el Md'A de Girona també s'ha adherit a la iniciativa i s'espera obtenir-ne col·laboració.

L'associació, que ha sorgit "d'una iniciativa espontània i ciutadana", vol començar les converses amb el Consell Comarcal del Baix Empordà, l'Ajuntament de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura, la Diputació de Girona i el bisbat. Ara per ara, i donat que l'associació tot just s'acaba de constituir, encara no es tenen determinades les primeres actuacions que cal desenvolupar. Segons Badia, segurament es començarà per establir contactes amb totes aquestes entitats, "i a partir d'aquí es veurà cap on deriva la nostra col·laboració, i quines idees i projectes podem aportar". També es vol promocionar l'existència de l'entitat, "perquè sabem que hi ha molta gent que pot estar d'acord amb les nostres idees i que volen col·laborar a recuperar Sant Miquel, un monument que apareix a totes les guies sobre el romànic i que de ben segur molts voldran conèixer".

Des de l'entitat també es vol remarcar la importància del monestir pel seu enclavament: "El paisatge que l'envolta també té un interès cabdal, es troba al costat del PEIN - Pla d'Especial Interès Natural - de les Gavarres, i la seva silueta conforma una fita al Baix Empordà".