Catalunya tindrà 17 dels 40 centres de referència d'Espanya, dels quals 15 es van acreditar ahir a aquesta comunitat en el marc del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS) i s'ha convertit així en la comunitat que té més centres d'aquestes característiques.

Per aquesta raó, la consellera de Salut de la Generalitat, Marina Geli, va manifestar sentir-se "satisfeta" i va concretar que la majoria d'aquests centres seran per a patologies "poc prevalents" on Catalunya té unitats especialitzades, per exemple, de diferents tumors o de cirurgia oftalmològica.

L'hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona tindrà nous centres de referència: en cremats crítics, en tumors extraoculars a la infància, en tumors intraoculars a la infància, en tumors orbitaris i en reconstrucció de la superfície ocular complexa.

L'hospital Sant Joan de Déu en tindrà un en glaucoma congènit i glaucoma de la infància, en tumors extraoculars a la infància, en tumors intraoculars a la infància, en tumors orbitaris i en queratoplàstia penetrant en nens.

Finalment, l'hospital de Bellvitge tindrà un centre especialitzat en descompressió orbitària en oftalmopatia tiroïdal, en tumors orbitaris i en reconstrucció de la superfície ocular complexa. L'Hospital Clínic de Barcelona en tindrà un altre en aquesta última especialitat.

La consellera va anunciar que el Ministeri aportarà més diners a Catalunya, passant "de sis a deu milions d'euros" destinats a l'estratègia en salut. També s'ha aprovat un nou decret d'ordre de preus de referència que suposarà un "estalvi d'un 1%" per a la comunitat catalana. En el mateix Consell, es va posar sobre la taula el conveni marc entre el Govern francès i espanyol que permetrà que el 4 de desembre s'adjudiqui el primer hospital a Puigcerdà.