Unes cales pictòriques fetes a l'església del monestir de Sant Miquel de Cruïlles han deixat al descobert unes pintures medievals, inèdites fins ara i que estaven tapades per una capa de pintura blanca. Segons ha avançat el Consell Comarcal del Baix Empordà -encarregat de la gestió de l'església- les pintures són medievals d'estil gòtic amb una datació, a priori, del segle XIII, amb paral?lels similars al saló del Tinell de Barcelona i al palau dels arquebisbes de Narbona (França). A més, els resultats d'aquests treballs han permès localitzar alguns fragments de pintures barroques i renaixentistes.

El monestir de Sant Miquel de Cruïlles és un conjunt benedictí declarat Bé Cultural d'Interès Nacional. Aquest alberga importants pintures romàniques com ara un fris de lleons situat a l'absis central de l'església. També contenia moltes obres d'art moble, actualment dipositades al Museu d'Art de Girona, com una biga policroma amb l'escena romànica d'una processó. Precisament, la recentment constituïda Associació d'Amics de Sant Miquel de Cruïlles reclama que es facin còpies de les obres i que es portin al seu enclavament original, un cop estigui rehabilitat.

I és que el monestir ha estat en desús i en estat gairebé d'abandó durant molts anys. Precisament, aquest va ser un dels motius pels quals es va constituir aquesta entitat, que pretén donar a conèixer aquest monument i revaloritzar-lo dins el conjunt del romànic de les comarques gironines.

A través d'un conveni signat entre el Bisbat de Girona, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona, l'Ajuntament de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní i el Consell Comarcal del Baix Empordà s'ha cedit l'ús de l'església al Consell Comarcal del Baix Empordà per un termini de 90 anys. Aquesta cessió comporta una primera fase de restauració de l'església que es va iniciar el passat mes d'octubre.

Abans del principi de les actuacions de restauració de l'església s'han realitzat tot un seguit de cales pictòriques a totes les parets del temple per tal de comprovar si hi havia pintures sota l'emblanquinat de calç que cobreix tota l'església. Els treballs han durat tres setmanes, i els ha fet el Consorzio Artigiano Arcovaleno, amb seu a Roma i a Barcelona. El cost total d'aquesta actuació ha estat de 6.689 euros, que han estat finançats íntegrament pel Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació.