Meditar pot resultar tan efectiu o més que medicar-se per fer front a la depressió, segons un estudi realitzat per la Universitat d'Exeter (Regne Unit). L'estudi s'ha basat en tècniques de meditació budista i el seu resultat és un tractament batejat com a "teràpia cognitiva basada en la plena consciència", que proposa una alternativa natural als antidepressius químics.

La meditació proposa als pacients centrar-se en la seva existència present, en comptes d'obsessionar-se amb el passat i el futur, afirma el professor Willem Kuyken, director de l'estudi, que publica aquest dilluns la revista Journal of Consulting and Clinica Psychology. Kuyken, que treballa al centre de Trastorns de la Conducta de la Universitat d'Exeter, explica que es va escollir dos grups de persones amb un llarg historial depressiu, un dels quals es va tractar amb els medicaments habituals i a l'altre amb la teràpia zen. Els dos tractaments es van prolongar durant vuit setmanes, després de les quals es va deixar passar un període de 15 mesos al terme del qual es va constatar que un 60% dels qui es van tractar amb antidepressius havien recaigut, enfront d'un 47% de recaigudes entre els qui havien meditat.

El professor Kuyken assenyala també que els antidepressius "funcionen mentre es prenen i són molt eficaços a l'hora de reduir els símptomes de la depressió", però afegeix també que "quan la gent deixa de prendre'ls és extremadament vulnerable a una eventual recaiguda". El director opina que aquesta opció obre una via molt menys costosa per als serveis sanitaris, que així podrien rebaixar la seva factura farmacèutica i podrien tractar més pacients a la vegada.