Els set astronautes del Colúmbia van saber que moririen 40 segons abans que el transbordador es desintegrés en el seu xoc amb l'atmosfera, va revelar dimecres un informe de la NASA.

Durant aquests segons, els astronautes van advertir que ja no tenien el control del vehicle, les restes del qual es van escampar sobre una àmplia zona de l'Estat de Texas (EUA), va indicar l'informe de 400 pàgines.

"I una vegada que va fer explosió el mòdul de la tripulació, no hi va haver possibilitat que sobrevisquessin amb els mitjans disponibles", va indicar l'informe.

El desastre va ocórrer l'1 de febrer de 2003 quan la nau es disposava a culminar un, fins aleshores, èxit de missió científica de 16 dies, amb un aterratge al Centre Espacial Kennedy, a Florida (EUA).

La tragèdia es va cobrar la vida del comandant Rick Husband, el pilot Willie McCool, el comandant de càrrega Michael Anderson, i els especialistes David Brown, Kalpana Chawla, Llorer Clark e Ilan Ramon, que era el primer astronauta israelià.

Segons la investigació del desastre, aquest va ocórrer a causa que un tros d'espuma aïllant va perforar l'ala esquerra de la nau, i va obrir un forat pel qual va penetrar l'aire candent del reingrés que va causar l'explosió de la nau.

La perforació de l'ala esquerra va ocórrer en el moment del llançament i els danys mai van ser detectats durant la missió, va indicar l'informe oficial.

El document de l'Agència Espacial nord-americana (NASA) també va revelar que hi havia altres problemes en els equips dels astronautes i que alguns no els estaven usant.

Els cascos, els vestits i fins i tot les corretges van acabar per causar "el trauma letal" que van patir els astronautes, va assenyalar l'informe, basat en l'anàlisi de vídeos i de les restes del Colúmbia, i també de conclusions mèdiques.