Impulsen memòries informàtiques en hologrames

Els futurs suports d'emmagatzematge tindran més capacitat per dades que els discos durs o els DVD

06.01.2009 | 01:00

Un equip de científics espanyols està estudiant la viabilitat d'utilitzar hologrames com a memòries informàtiques, capaços d'emmagatzemar més dades que els discos durs o els DVD d'última generació.
Els treballs d'aquests investigadors, entre els quals es troben científics del Consell Superior d'Investigacions Científiques, estan encara en un nivell bàsic, però han aportat una significativa millora en l'eficiència d'aquests mitjans, que fins ara presentaven importants deficiències i oferien escasses aplicacions pràctiques.
Els detalls de la seva investigació, publicats en la revista Nature Materials, rebat algunes tesis clàssiques sobre les prestacions d'aquests materials i suposen, segons els seus autors, "un important impuls" amb vista a convertir-los en futurs suports d'emmagatzematge informàtic, amb capacitat molt superior als actuals.
Segons va informar el CSIC, malgrat que es basen en la llum, les memòries hologràfiques s'assemblen a les clàssiques memòries magnètiques com les cintes de casset o de vídeo.
L'investigador del CSIC Francisco Gallego, autor principal del treball, va assenyalar les similituds entre els dos sistemes.
Segons Gallec, les memòries magnètiques reordenen petites molècules magnètiques sota l'acció d'un camp magnètic que codifica la informació que es vol gravar, i les memòries hologràfiques fan alguna cosa similar: en comptes de modificar les propietats magnètiques de les molècules del material, modifiquen les seves propietats òptiques, és a dir, canvien la manera com propaguen o absorbeixen la llum.
La diferència fonamental de les memòries hologràfiques amb les magnètiques o les òptiques (com cd o dvd) radica en la pròpia naturalesa de l'holografia.
Un feix de llum pot contenir gran quantitat d'informació, després de ser reflectida per un objecte o travessar una diapositiva amb dades encriptats digitalment.
Tota la informació pot gravar-se directament i en un volum diminut al fer interferir aquest fes amb un altre de suport, creant un holograma.

Cultura

Llach i Martí i Pol són proclamats doctors «honoris causa»

El cantant demana durant l'acte a la Universitat de Girona «confiança» als que esperen «un futur...

Un film sobre Dalí inaugura el festival Artecinema de Nàpols

El festival Artecinema de Nàpols es va inaugurar dijous amb la projecció de la...

Jordi Isern inaugura «Origen» al Refugi

Jordi Isern inaugura «Origen» al Refugi

L'artista Jordi Isern va inaugurar ahir l'exposició Origen, al Refugi antiaeri de Girona...

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema